nieuws

Brancheorganisatie roept verpleeghuizen op tot boycot

Een van de slecht presterende instellingen was Akropolis van Humanitas in Rotterdam
Een van de slecht presterende instellingen was Akropolis van Humanitas in Rotterdam
Brancheorganisatie ActiZ roept verpleeghuizen op om voorlopig geen gegevens meer aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te verstrekken. Eerst moet duidelijk zijn wat de IGZ precies wil weten, waarvoor ze de gegevens gaat gebruiken en hoe de informatie gepubliceerd gaat worden, zegt een woordvoerster.
De publicatie door de IGZ van een zwarte lijst van slecht presterende zorginstellingen zorgde afgelopen zomer voor veel ophef.
"Dat heeft alleen maar negatief nieuws opgeleverd. De onzorgvuldige openbaarmaking heeft diepe sporen achtergelaten bij medewerkers, bewoners en hun familie over de vermeende onveiligheid in verpleeghuizen. Hierdoor zijn wij huiverig geworden. Er moet nu eerst duidelijkheid komen'', zegt de woordvoerster.
In de regio Rijnmond stonden onder meer instellingen van Stichting Laurens en Humanitas op de zwarte lijst. De inspectie tikte hen onder meer op de vingers voor het medicatiebeleid.

Openheid

IGZ zegt verbaasd te zijn over de houding van ActiZ. "Wij kunnen ons niet voorstellen dat verpleeghuizen niet voor openheid en transparantie zijn'', reageert een woordvoerder.
ActiZ benadrukt dat verpleeghuizen geen bezwaar hebben tegen openheid. "Maar bij openbaarheid hoort ook zorgvuldigheid.''
Niet elk verpleeghuis geeft overigens gehoor aan de oproep van de brancheorganisatie. Stichting Laurens, die onder verscherpt toezicht staat, wil wel gewoon gegevens blijven verstrekken.
Ook Frankeland in Schiedam, dat in de zomer onterecht op de zwarte lijst belandde, is niet voor een boycot. Wel vindt de directeur dat er een goed gesprek met de inspectie moet plaatsvinden, omdat de publicatie van onzorgvuldige conclusies voor veel onnodige schade heeft gezorgd.