nieuws

Problemen bij vervanging kademuur Wolwevershaven in Dordrecht

De vervanging van 65 meter kademuur in de Wolwevershaven in Dordrecht duurt drie maanden langer dan gepland. Dat komt door problemen waar vooraf niet op gerekend werd.
De heipalen onder de nieuwe kade zouden worden ingetrild, waarna het laatste stukje geheid kon worden. Maar dat bleek na twee klappen van de heimachine al onmogelijk.
Trillen
"De bewoners stonden meteen buiten", zegt Marien Altena van aannemer Been Groep. "In overleg met de opdrachtgever is toen besloten om niet meer te heien en alles te trillen. Lastig, want je weet niet wat er in de bodem zit."
"Uit de berekeningen, die we vooraf maakten, bleek dat heien geen problemen zou moeten geven. De trillingen, die risico's opleveren voor de monumentale panden, zouden binnen de normen blijven", zegt Andrew Hunter van het Ingenieursbureau Drechtsteden.
Schuivende grond
Dat bleek in de praktijk dus vies tegen te vallen: "Daar zijn we dus meteen mee gestopt. Maar de vertraging van het werk komt vooral doordat we de damwanden moesten vervangen, toen bleek dat de grond eronder ging schuiven."
De damwanden die nodig zijn om het werk droog uit te kunnen voeren, leken te kort: "En ook daar bleek bij de berekeningen vooraf niets van", vat Hunter kort samen. "Maar met deze monumenten naast de kade konden we geen enkel risico nemen."
Duurder
Het werk moest eigenlijk al op 1 september af zijn. Door de problemen lopen de werkzaamheden drie maanden uit.
Dat betekent ook dat de klus duurder wordt dan de 1,2 miljoen euro die er door de gemeente Dordrecht voor uitgetrokken was. Hoeveel is nog onduidelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl