nieuws

Veel gemeentes onvindbaar in online WOZ-register

Driekwart van de gemeentes komt niet voor in het nieuwe, landelijke online WOZ-register. Van de grote gemeentes heeft alleen Rotterdam zijn zaakjes op orde, zo meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).
Minister Plasterk lanceerde maandag in Rotterdam de website
. Daarin moet iedereen de WOZ-waarden van huizen en panden kunnen terugvinden.
Volgens de VEH zijn op dit moment 94 van de 390 gemeentes opgenomen in het online register. Uit de Rijnmondregio komen alleen de gemeentes Capelle aan den IJssel, Giessenlanden, Oud-Beijerland, Ridderkerk, Rotterdam, Strijen en Vlaardingen voor in de lijst.
De belangenvereniging van huizenbezitters wijst erop dat de gemeenten drie jaar de tijd hebben gehad om hun gegevens aan te leveren voor het landelijke bestand. Veel gemeenten, hebben dit nog steeds niet gedaan.
Andere gemeentes trekken een eigen plan. Ze hebben een eigen website gelanceerd of verstrekken de gegevens alleen per post, zoals de gemeente Maassluis. De gemeente Gorinchem zegt de data pas vanaf maart 2017 aan te kunnen leveren.
WOZ-gegevens zijn openbare gegevens waar iedereen toegang toe moet hebben. Per 1 oktober is elke gemeente wettelijk verplicht ze gratis te verstrekken.
De VEH wijst er dan ook op dat de gemeenten die hun gegevens niet aangeleverd hebben, zich niet aan de wet houden.