nieuws

Merwedebrug A27 dicht voor alle vrachtwagens

De Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem is voorlopig dicht voor al het vrachtverkeer dat zwaarder is dan 3,5 ton. Er zitten haarscheurtjes in de brug, waardoor het niet langer verantwoord is vrachtwagens over de brug te laten rijden, meldt Rijkswaterstaat dinsdag. Ook grote bussen van Arriva worden geweerd.
Rijkswaterstaat besloot vorige week al dat
boven de 60 ton niet meer over de brug mocht. Aanleiding waren de haarscheurtjes in de draagbalken aan de Gorinchemse kant.
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de brug in slechtere staat is dan eerder werd gedacht. In de draagbalken aan de Brabantse kant van de brug zitten meer scheurtjes, zegt Rijkswaterstaat.

5 ton schade
De maatregel geldt nu voor alle vrachtwagens. Die moeten tussen Gorinchem en Breda omrijden via de A59, A2 en A15. Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport handhaven komende tijd bij de brug.
Volgens transportorganisaties Transport en Logistiek Nederland en EVO is de omleidingsroute 50 kilometer langer. Dat kost de transportsector minimaal 500.000 euro extra per dag, zeggen de organisaties.
Zij willen dat Rijkswaterstaat zo snel mogelijk actie onderneemt zodat de maatregelen op de Merwedebrug kunnen worden opgeheven.

Gevolgen voor bussen

Vijf buslijnen van Arriva moeten voorlopig omrijden. Het gaat om de lijnen 120, 121, 400, 401 en 402. Ze rijden komende tijd over de A59, A2 of A15 naar Utrecht. Reizigers moeten volgens de vervoerder in elk geval rekening houden met extra reistijd.
Gewoon autoverkeer en het scheepvaartverkeer hebben geen last van de problemen met de brug.
18.000 vrachtwagens
De Merwedebrug op de A27 is een veelgebruikte brug. Dagelijks rijden er 95.000 voertuigen overheen. 18.000 daarvan zijn vrachtwagens. Er staan dagelijks lange files voor de brug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl