CULTUUR

Het 'witte neefje' van Snoop Dogg komt uit Rotterdam-Zuid en danst tijdens de miljoenenshow van de Superbowl

Ivan Maric (vooraan in het midden): 'Van snel succes krijg je een ego, van langzaam succes karakter'
Ivan Maric (vooraan in het midden): 'Van snel succes krijg je een ego, van langzaam succes karakter' © Onbekend
De Rotterdamse danser Ivan Maric (30) maakt furore in de Verenigde Staten. Laatste wapenfeit: een optreden tijdens de Superbowl. Met niemand minder dan Eminem, Dr Dre en Snoop Dogg.
Laat Ivan Maric een openingsfragment horen van de Superbowl Halfway Show 2022 en er komt meteen een grote glimlach op zijn gezicht. "Dit zal ik nooit vergeten", klinkt het telefonisch vanuit Los Angeles, waar de Rotterdammer sinds 2018 woont.
Half februari danste hij tijdens de pauze van de American footballfinale bij de optredens van hiphopgrootheden als Dr Dre, Snoop Dogg en Eminem. "Dit is waar ik zeventien jaar naar toe heb gewerkt. Om met hen het podium te delen, is echt een grote eer. Snoop Dogg noemde me na afloop zijn 'white nephew who can dance' (witte neefje dat kan dansen - red). Dat vond ik heel leuk om te horen."

112 miljoen kijkers

Het had niet veel gescheeld of Ivan Maric had deelname aan de show, waar maar liefst 112, 3 miljoen mensen naar keken, op zijn buik kunnen schrijven. Terwijl collega's zich tijdens audities in de kijker probeerden te dansen, was hij bezig met de verlenging van zijn visum voor de Verenigde Staten. Dat was spannend, want zo'n document krijg je in Amerika niet per definitie. "Ik wist niet wat ik moest doen", zegt Maric, "behalve bidden. Dus dat deed ik. Binnen 48 uur kreeg ik goed nieuws. Ik mocht blijven. En ook met de auditites voor de Superbowl kwam het goed. Ik mocht mezelf alsnog bewijzen en werd aangenomen."
Ivan Maric
Ivan Maric © Onbekend
De Rotterdammer met Kroatische roots is geboren en getogen in Rotterdam-Zuid. Dertien jaar was hij toen hij met dansen begon. Al snel wist hij wat hij ambieerde: het hoogst haalbare niveau. Hij verhuisde eerst naar Amsterdam en daarna onder meer naar Londen. Als hij op zijn weg naar succes ergens aan heeft leren wennen, is het wel aan afwijzingen, zegt hij. "Er zijn waarschijnlijk duizend of tweeduizend 'nee's' geweest voordat er een 'ja' kwam."

Nummer 1365 op de auditie

Zijn eerste auditie in Amerika was voor een show van Janet Jackson. "Ik was nummer 1365 en dacht: oke, daar gaan we dan. Ik eindigde bij de laatste dertig. Maar ze hadden er twintig nodig en ik viel af. Ik heb vaak vergeefs auditie gedaan en daar heel veel van geleerd. Fast success builds ego and slow success builds character, zeggen ze hier. En zo is het maar net."
Nu treedt de 30-jarige Rotterdammer op in clips en bij concerten van Jason Darulo, Chris Brown en The Weekend, bij de uitreiking van de Grammy's en bij grote basketbalwedstrijden. Ook geeft hij les op Millennium, een van de bekendste dansscholen van de wereld.
Maric traint er hard voor, elke dag. En die dag begint al om 05:00 uur. Zijn familie in Rotterdam heeft hij, mede door corona, al vier jaar niet gezien. Maar: "In augustus kom ik even terug naar Nederland. In de zomer vind ik het fijner in Rotterdam dan in de winter. " Lachend: "Ik ben een beetje verwend in LA."

Droom achterna

Zijn visum is nog twee jaar geldig. En die tijd wil hij zeker benutten om verder te komen in de danswereld. "Het gaat hier zo lekker, al mis ik Rotterdam natuurlijk wel. Ik heb zelfs een Rotterdam-tatoeage op mijn arm. Als ik ooit terugkom, wil ik graag mentor voor aankomende dansers worden. Toen ik begon, wist ik niets en moest ik alles zelf doen. Ik zou het heel mooi vinden om jongeren te helpen om ook hun droom achterna te gaan."