nieuws

Erasmus MC: onnodig veel doden door hepatitis

De hoofdingang van het Erasmus Medisch Centrum
De hoofdingang van het Erasmus Medisch Centrum
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat overlijdt aan chronische hepatitis B en C. Veel patiënten gaan dood terwijl dat helemaal niet nodig is, zegt het ziekenhuis dinsdag.
Ongeveer vijfhonderd mensen in heel Nederland overlijden ieder jaar aan leverziekten als leverkanker en levercirrose. Die worden vaak veroorzaakt door hepatitis.
Zeker vierhonderd patiënten zijn te redden als er beter zou worden gescreend, zeggen twee onderzoekers van het Erasmus MC in het Tijdschrift voor Geneeskunde. Hepatitis B en C zijn namelijk goed te behandelen.
Het is volgens het ziekenhuis de eerste keer dat het werkelijke aantal doden is geschat. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sterven jaarlijks ongeveer vijftig mensen. Maar dat aantal blijkt dus tien keer hoger te liggen, zeggen de onderzoekers. Zij baseren zich op sterftecijfers tussen 2002 en 2015.
"Er is in Nederland geen andere infectieziekte bekend waaraan zoveel mensen jaar in jaar uit overlijden, behalve mogelijk aan influenza", aldus onderzoeker Robine Hofman.
Er is vorig jaar wel een Nationaal Hepatitis Plan opgesteld om beter te screenen op de leverziekte, maar dat bestaat alleen nog als concept. De onderzoekers willen dat het snel wordt ingevoerd