nieuws

Merwedebrug A27 dicht voor alle vrachtwagens

De Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem is voorlopig dicht voor al het vrachtverkeer dat zwaarder is dan 3,5 ton. Er zitten haarscheurtjes in de brug, waardoor het niet langer verantwoord is om vrachtwagens over de brug te laten rijden, meldt Rijkswaterstaat dinsdag. Ook grote bussen van Arriva worden geweerd.
Rijkswaterstaat besloot vorige week al dat
boven de 60 ton niet meer over de brug mocht. Aanleiding waren de haarscheurtjes in de draagbalken aan de Gorinchemse kant.
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de brug in slechtere staat is dan eerder werd gedacht. In de draagbalken aan de Brabantse kant van de brug zitten meer scheurtjes, zegt Rijkswaterstaat.
De maatregel geldt nu voor alle vrachtwagens. Die moeten tussen Gorinchem en Breda omrijden via de A59, A2 en A15. Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport handhaven komende tijd bij de brug.
Vier buslijnen van Arriva moeten voorlopig omrijden. Het gaat om de lijnen 120, 121, 400 en 401. Onduidelijk is nog welke alternatieve route ze volgen. Reizigers moeten volgens de vervoerder in elk geval rekening houden met extra reistijd.
Gewoon autoverkeer en het scheepvaartverkeer hebben geen last van de problemen met de brug.

Onderzoek

Rijkswaterstaat liet vorige week weten dat de Merwedebrug binnen nu en twee maanden aan de onderkant wordt verstevigd. Afgelopen week zou Rijkswaterstaat in kaart brengen hoe erg de problemen zijn.
De Merwedebrug op de A27 is een veelgebruikte brug. Dagelijks rijden er 95.000 voertuigen overheen. Er staan dagelijks lange files voor de brug.