nieuws

'Vraag en aanbod olie eerder in evenwicht'

Olietanker (archieffoto)
Olietanker (archieffoto)
Vraag en aanbod van olie komt eerder in balans dan gedacht als de OPEC-landen daadwerkelijk hun productie gaan terugschroeven. Dat zegt het internationale energieagentschap IEA dinsdag.
Volgens het IEA zal de oliemarkt in de eerste zes maanden van 2017 nog altijd kampen met overproductie. Maar het evenwicht in de markt volgt mogelijk sneller dan gedacht door het akkoord.
De OPEC-landen spraken onlangs af de olieproductie te verminderen tot 32,5 miljoen à 33 miljoen vaten per dag. Over de exacte uitwerking van de productiebevriezing wordt nog overlegd. Daarover moet eind november meer bekend zijn. Ook Rusland, dat geen lid is van de OPEC, zou bereid zijn de productie te verminderen.
Vorige maand, voordat er een akkoord op tafel lag, werd door het IEA ook voor de tweede jaarhelft van 2017 een overschot voorzien.
Volgens het agentschap begint met de uitwerking van de plannen voor de OPEC-landen nu pas het echte werk. In september pompten de aangesloten landen nog een record van gemiddeld ruim 33,6 miljoen vaten olie per dag uit de grond. Onder meer in Libië en Nigeria zat de productie in de lift. Oorlog en sabotage zetten in deze landen eerder een rem op de productie. Doordat de sancties tegen Iran werden opgeheven is in dit land ook sprake van aanhoudende productiegroei.
Volgens het IEA blijft de productiegroei in deze landen buiten de gemaakte afspraken. Dit houdt in dat van andere OPEC-landen en met name van Saudi-Arabië een grotere bijdrage zal worden gevraagd bij het inperken van de productie.
Tot aan de vergadering op 30 november verwacht het IEA dat de OPEC-leden aan de huidige recordniveaus zullen vasthouden.