nieuws

ACM onderzoekt nieuwe muziekdienst T-Mobile

ACM_logogroot
ACM_logogroot
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of een nieuwe dienst van T-Mobile die gebruikers in staat stelt buiten hun databundel om muziek te streamen, wel strookt met de Nederlandse wet. Dat heeft de toezichthouder dinsdag bekendgemaakt.
T-Mobile kondigde maandag aan dat het dataverkeer voor het luisteren van muziek via bijvoorbeeld Spotify, Deezer en Napster, niet langer in rekening brengt bij klanten met een grote databundel. Dat is in strijd met Nederlandse regels die voorschrijven dat alle dataverkeer gelijk moet worden behandeld, ook wel netneutraliteit genoemd.
Een wetsvoorstel dat de ACM de bevoegdheid geeft om te handhaven, is dinsdag ,,met brede steun in de Eerste Kamer aangenomen'', liet de toezichthouder weten. Mocht de dienst van T-Mobile niet aan de regels voldoen, zal daartegen worden opgetreden.
,,Op het eerste gezicht lijkt gratis oneindig muziek luisteren heel sympathiek'', schrijft de ACM. ,,Voor de lange termijn is het echter in het belang van internetgebruikers dat de providers op geen enkele manier sturen hoe iemand gebruik maakt van internet. Dat is het uitgangspunt van een breed gedragen democratisch besluit.''
T-Mobile daarentegen beroept zich op een nieuwe Europese verordening die eind april van kracht is geworden. De gezamenlijke Europese telecomtoezichthouders leggen die minder streng uit dan de Nederlandse wetgever, zodat onder strikte voorwaarden wel onderscheid mag worden gemaakt tussen verschillende internetdiensten.
De telecomprovider laat in een verklaring weten ,,zeer verwonderd'' te zijn dat Nederland strengere regels hanteert dan de EU. Het bedrijf stapt naar de rechter en desnoods naar het Europees Hof van Justitie om zijn gelijk te halen.