nieuws

Veel blijdschap over dichthouden DuPont-fabriek

Chemiebedrijf DuPont in Dordrecht mag de Delrin-fabriek voorlopig niet opstarten. Eerst moet het bedrijf aantonen dat de veiligheid daar op orde is.
Dat heeft de provincie Zuid-Holland laten weten. De provincie heeft het toezicht bij DuPont verscherpt. Ook komen er extra onaangekondigde inspecties.
Maandagavond was er bij DuPont opnieuw een lekkage van het kankerverwekkende formaldehyde in één van de productielijnen. DuPont legde die stil, maar besloot onder druk van de provincie ook de andere lijn stil te leggen.
Dit keer ging het om een lekkage van amper een kilo, maar vorige week werd duidelijk dat in augustus meer dan 2700 kilo formaldehyde weglekte.
De Dordtse gemeenteraad riep toen op tot actie en maatregelen. Een motie van Paul Tiebosch (D66) werd unaniem aangenomen. Met succes, zo blijkt nu.
"Ik ben eigenlijk wel blij verrast dat er nu zo snel actie is gekomen", zegt Tiebosch. Ook milieu-wethouder Rik van der Linden (Chr Unie/SGP) is blij: "je kunt niet zomaar zeggen; we sluiten de tent. Zo werkt het niet, maar wat er nu gebeurt is goed."
Hans van der Slot van de Bewonersvereniging Merwedepolder is ook blij: "Eindelijk actie. Hier vragen de omwonenden al twee jaar lang om. We hobbelden van het ene naar het andere incident. Het moet nu afgelopen zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl