nieuws

'Zo'n hond proeft bloed en dan gaat er een knopje om'

Herder Martin Korteweg heeft er zijn buik van vol: mensen die hun hond uitlaten op de Zeedijk in Stad aan 't Haringvliet. De loslopende honden maken zijn werk onmogelijk. Ze vallen de schapen aan en jagen ze soms zelfs de dood in.
"Ik spreek wel eens mensen aan", zegt Korteweg. "Dan zeg ik: je mag hier niet komen. Er staat een verbodsbord bij het hek. Maar een week later kom je diezelfde persoon weer op de dijk tegen. En zo gaat het elke keer. Ze hebben er eigenlijk gewoon een beetje lak aan."
Enkele weken terug zijn nog twee schapen het Haringvliet in gedreven door loslopende honden. De schapen waren ook aangevreten.
"Mensen begrijpen niet wat ze doen als ze hun honden uitlaten op de dijk. Mijn schapen rennen voor vreemde honden weg. Zo'n hond gaat speels achter de schapen aan. Dan komt er een jachtinstinct boven, ze bijten een keer, proeven bloed en dan gaat het knopje om bij zo'n hond."
Korteweg laat nu zijn kudde grazen in een weiland, maar zo kan hij zijn werk niet doen. Hij beheert de buitendijk in opdracht van het waterschap Hollandse Delta. "Op een gegeven moment moet ik de schapen toch weer laten lopen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl