nieuws

Provincie:'DuPont was sowieso stilgelegd'

Het besluit van de provincie om de Delrin-fabriek van DuPont in Dordrecht voorlopig dicht te houden is genomen naar aanleiding van de grote giflekkage in augustus. Het kleine lek van maandagavond heeft de maatregel alleen maar versneld, dat zegt milieugedeputeerde Rik Janssen van de provincie.
In augustus lekte in enkele dagen ruim 2700 kilo van het giftige formaldehyde weg. De provincie heeft daar onderzoek naar laten doen en trekt er nu conclusies uit. "Het stilleggen van de fabriek zou deze week sowieso zijn opgelegd", zegt Janssen.
Maandagavond werd bekend dat er minder dan een kilo formaldehyde was vrijgekomen bij het schoonmaken van een leiding. DuPont legde de productielijn zelf stil. De provincie besloot daarop dat ook de rest van de productie moest worden opgeschort.
"Omdat het bedrijf toch stillag was het wat eenvoudiger om het stil te houden totdat aangetoond is dat het veilig is", zegt Janssen. DuPont moet onafhankelijk onderzoek laten doen naar de veiligheid. Ook komen er onaangekondigde inspecties.
Janssen praat woensdag met de directie van DuPont. "Ik ga er vanuit dat een bedrijf dat zijn eigen veiligheid serieus neemt, dit ook als een kans ziet om te laten zien dat ze dit serieus gaan oppakken."
De Dordtse gemeenteraad is blij met de maatregel van de provincie. De Wijkvereniging Merwedepolder liet weten dat het hoog tijd werd.