nieuws

Dagvaarding voor baasjes Balto is 'eigenlijk een flutbriefje'

"Hij kreeg misschien wel teveel worsten en frikandellen", erkennen de baasjes van bordercollie Balto uit Vlaardingen, die in april moest worden afgemaakt op dwingend advies van de dierenpolitie en de inspectie. Woensdag staan ze voor de rechter om zich te verantwoorden voor verwaarlozing van de veel te dikke hond.
"De hond heeft een goed leven gehad", vinden Linda en Jan Vos. Balto is veertien jaar geworden, terwijl volgens hen twaalf een gemiddelde leeftijd is voor het ras.

Dagvaarding

Ze dachten alle ophef over de zwaarlijvige viervoeter achter zich te kunnen laten, maar onlangs viel er een dagvaarding op de stoep. "We dachten: wat is dit nu weer allemaal. We beginnen het een beetje vervelend te vinden."

Morbide obesitas

De dagvaarding liegt er niet om. Linda en Jan zouden Balto niet voldoende hebben uitgelaten, hem teveel eten hebben gegeven waardoor hij morbide obesitas ontwikkelde en moeilijk ging lopen. Ook zou hij pijn hebben gehad.
"Ik liet hem zeven tot tien keer per dag uit. Hij stond al op dieet en er waren geen verwondingen", reageert Jan op de dagvaarding. Hij ziet de rechtszaak vol vertrouwen tegemoet.

Flutbriefje

"Ik ga zelf het woord doen. De woorden komen ter plekke bij mij op en dat gaat mij best wel goed af." Jan is van plan om de rechter te wijzen op onduidelijkheden in de dagvaarding. Er staat veel "en/of" in de tekst. "Het is eigenlijk een flutbriefje."

Nooit meer een hond

Eén conclusie hebben Linda en Jan al getrokken. Balto was hun eerste hond en het zal de laatste blijven. "Er komt nooit meer een nieuwe hond."