nieuws

Werkstraf voor baasjes te dikke Balto

Jan en Linda de Vos uit Vlaardingen hebben een werkstraf van 15 uur gekregen voor het verwaarlozen van hun hond Balto. Volgens de rechter was de bordercollie jarenlang te dik en kon hij op het laatst niet meer lopen.
De dierenarts heeft het beest in april laten inslapen. Balto zakte toen door zijn poten en leed aan urineverlies.
Justitie wijst erop dat de dierenarts al in 2010 constateerde dat de hond te zwaar was. Op dat moment woog het dier 39 kg en dat is negen kilo te veel. In 2015 kwamen daar nog eens vijf kilo bij. "Er moest bestuursdwang aan te pas komen, om de baasjes naar de dierenarts te laten gaan."

Dierenambulance

Jan en Linda de Vos zitten in de schuldhulpverlening en zij zeggen dat zij geen geld hadden voor een frequent bezoek. "Dan moesten we de dierenambulance bestellen en dat kostte toch 25 euro per keer."
Zij erkennen dat zij de hond misschien teveel frikandellen en worsten hebben gevoerd. Maar zij spreken tegen dat zij hem te weinig hebben uitgelaten. "Wel zeven tot tien keer per dag. En we waren bezig met een dieet." De fysieke kwalen hadden volgens hen te maken met zijn hoge leeftijd. "Een bordercollie wordt gemiddeld 12 jaar. Balto was 14. Frikandellen zijn dus best gezond!"

Liefde

Zowel justitie als de rechter stelt dat de verdachten het beste met de hond voor hadden. "Misschien heeft u teveel liefde gegeven", aldus de officier van justitie.
De uitspraak was in volledigheid een werkstraf van 30 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De twee zijn het niet eens met het vonnis, maar zij gaan niet in hoger beroep. "Een werkstraf is zwaar overdreven. We zijn al genoeg gestraft. Maar we willen er een punt achter zetten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl