nieuws

Expositie Fra Bartolommeo in museum Boijmans

Aan de muren van het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam hangt de komende maanden het werk van Fra Bartolommeo. Een Italiaanse schilder uit de renaissance. Het museum komt nu met de tentoonstelling omdat het in 2017 500 jaar geleden is dat hij overleed.
Drie kolossale werken uit het Museo Nazionale di Villa Guinigi in het Italiaanse Lucca verlieten speciaal voor deze expositie voor het eerst hun vaderland. Een van de topstukken is 'Madonna della Misericordia'.
Fra Bartolommeo was een tijdgenoot van Michelangelo, Leonardo da Vinci en Rafaël. Naast die grote namen lijkt het alsof Bartolommeo is vergeten.
"Hij was in zijn tijd de schilder met de meeste opdrachten", legt conservator Albert Elen uit. "Maar de anderen, Leonardo, Michelangelo en Rafaël gingen naar Rome om zich te laten zien en verbeteren en Bartolommeo bleef in Florence. Bovendien werd hij maar 44 jaar en hij beperkte zich tot religieuze voorstellingen".
Uit de tentoonstelling blijkt dat Bartolommeo zeker niet onder deed voor zijn tijdgenoten. Zijn werk is van een bijzondere kwaliteit. De kleuren spatten van de doeken en het lijkt alsof ze gisteren zijn geschilderd.
Het mooie is dat te zien is hoe de Italiaanse schilder te werk ging. Bij de tekeningen die in het bezit zijn van het museum zijn de schilderijen gezocht. En zo zie je hoe een cherubijn eerst als simpele tekening begon en uiteindelijk in kleur in het grote geheel terecht is gekomen.
Fra Bartolommeo - de goddelijke renaissance is vanaf zaterdag open voor het publiek en te bezoeken tot 15 januari 2017.