NATUUR

De lente is in zicht: duizenden grutto's zijn terug uit Afrika!

"Grutto, grutto!" De steltloper met zijn lange poten, lange rechte snavel en witte streep op de vleugel, roept zijn eigen naam. Voor Harm Blom, boswachter bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch, is het een van de mooiste geluiden van het voorjaar: “De grutto is een van de eersten die heel luid aangeeft: we zijn er weer, het gaat beginnen!
Maart is volgens boswachter Harm Blom dé tijd om grutto’s in de Biesbosch te zien: "Half maart is de piek, dan zijn hier wel vierduizend grutto’s." Volgens Thomas van der Es, voorganger van Blom, is de Noordwaard in de Biesbosch in maart zelfs "dé beste plek van Nederland om grutto’s te zien." Als kers op de taart zie je bij oostenwind misschien ook nog kraanvogels overvliegen.
De Biesbosch is in maart een uitstekende plek om grutto's te zien.
De Biesbosch is in maart een uitstekende plek om grutto's te zien. © Joey Braat

De Biesbosch als keuken en slaapkamer van de grutto

De hele winter zaten de grutto’s in Afrika. Na een tussenstop op de rijstvelden van Portugal en Spanje, zijn ze nu in Nederland. Voordat ze doorvliegen naar hun broedgebieden in Zuid- en Noord-Holland en Friesland, moeten ze eerst aansterken. “Dit is hun keuken en hun slaapkamer”, zegt Blom. Door de werking van de getijden vinden de grutto’s in de Biesbosch veel voedsel. Omdat ze allemaal bij elkaar zitten, vinden ze ook makkelijk een partner en kunnen ze rustig slapen.
Veel grutto’s in de Biesbosch betekent helaas niet dat het goed gaat met onze nationale vogel. Volgens de boswachter is dat omdat veel van het broedgebied van de grutto verdwijnt. Ook de hoge sterfte bij volwassen grutto’s speelt een rol: “Dat komt bijvoorbeeld door de jacht, roofvogels en ouderdom. Want grutto’s kunnen best oud worden, wel meer dan twintig jaar, maar als ze structureel geen jongen krijgen gaat het hard.”
Dat in de Noordwaard de omstandigheden zo zijn aangepast dat daar straks misschien ook wel grutto’s gaan broeden is een lichtpuntje: “In de graslanden staat alles straks massaal in bloei en hoor je de insecten zoemen. De grutto en ook andere weidevogels herkennen dat, dus laat de stand van de grutto maar stijgen.”
Grutto's in vlucht
Grutto's in vlucht © Joey Braat

Kraanvogels in de lucht

Boswachter Blom houdt niet alleen van grutto’s, hij is naar eigen zeggen ook “kraanvogelgek”. Juist op deze mooie winterochtend zag hij een groepje kraanvogels overvliegen: “Daar moet je wel een beetje geluk voor hebben, want normaalgesproken trekken de kraanvogels alleen in het oosten van het land over.” Maar in het voorjaar in een periode met veel oostenwind, worden kraanvogels volgens de boswachter soms een beetje deze kant op geduwd: ”Fantastische beesten om te zien, dat maakt mijn dag af!” En ook de trek van de kraanvogels laat zien dat de lente in aantocht is.
Dit bericht is afkomstig van Chris Natuurlijk, het natuurprogramma van Radio Rijnmond, iedere zaterdag van 08:00 tot 09:00.
Kers op de taart, kraanvogels in de Biesbosch
Kers op de taart, kraanvogels in de Biesbosch © Harm Blom

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl