ROTTERDAM

Honderden mensen bij vredesdemonstratie voor Oekraïne in Rotterdam

Op Plein 1940 in Rotterdam is vanmiddag een vredesdemonstratie tegen de oorlog in Oekraïne gestart. Bij de bijeenkomst zijn honderden mensen.
Tijdens de demonstratie sprak ook burgemeester Ahmed Aboutaleb. Vervolgens zijn er meerdere vredeswensen uitgesproken door geestelijk leiders van verschillende geloofsgemeenschappen. Een van hen is rabbijn Albert Ringer. Ook werd er twee minuten stilte gehouden voor de slachtoffers.
Twee demonstranten vertellen dat ze allebei uit Oekraïne komen. "Wij zijn op jonge leeftijd naar Nederland gekomen", zegt een van hen. "Maar we zijn absoluut niet vergeten waar we vandaan komen. We leven heel erg mee; we hebben er familie, vrienden, kennissen. Het is hartverscheurend."
Een ander vult aan: "Oekraïne is een staat en Putin viel deze binnen. Veel Russen zijn tegen deze oorlog. Het gaat ook niet om een oorlog van Rusland, maar om een oorlog van Putin."
(Tekst gaat verder na de video)
Honderden mensen bij vredesdemonstratie voor Oekraïne in Rotterdam

'Hier hangt de wereldvrede vanaf'

Burgemeester Aboutaleb zei na de speech tegen Rijnmond: "Het is zelden dat ik gebruik maak van mijn ambtsketen om bij een manifestatie te spreken. Maar dit niet zomaar een demonstratie, hier hangt de wereldvrede vanaf."
Als de stadsbestuurder gevraagd wordt wat mensen zelf kunnen doen voor de oorlogsslachtoffers verwijst hij naar giro 555. "En er is een Oekraïense stichting in Rotterdam die spullen verzamelt. Die zullen dan te gebruiken zijn in Oekraïne."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Aboutaleb bij de vredesdemonstratie voor Oekraïne
Aboutaleb bij de vredesdemonstratie voor Oekraïne © Rijnmond

Oproep woonruimte

Daarnaast roept de burgemeester mensen die woonruimte hebben op om die ruimte beschikbaar te stellen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. "Wij verwachten tweeduizend mensen in de regio Rijnmond. Als er mensen zijn die nog ruimte te bieden hebben voor een langere periode, laat dat dan weten."
Vanaf maandag 7 maart komt er een telefoonnummer beschikbaar voor huiseigenaren die een ruimte beschikbaar hebben in Rotterdam. Geïnteresseerden kunnen dan bellen naar de gemeente via 088-8779003. Voor overige vragen of initiatieven kunnen Rotterdammers terecht bij hulpoekraine@rotterdam.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl