nieuws

Abouteleb: woningovervallers harder straffen

Het aantal overvallen loopt fors terug maar tegelijkertijd lijkt er sprake van woningovervallen met meer geweld. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en criminoloog Cyrille Fijnaut pleiten voor zwaardere straffen om dit aan te pakken.
Criminoloog Fijnaut: "Het gaat om zeer gewelddadige woningovervallen met urenlange marteling. Het is toch onvoorstelbaar dat mensen in hun eigen huis zo geattaqueerd worden. De rechters moeten zich bezinnen op de straf die ze uitdelen."
Burgemeester Aboutaleb: "De straffen kunnen wat mij betreft aanzienlijk hoger. Daarmee houd je die lui van de straat en dat is de enige manier om dit probleem aan te pakken."
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is leider van de landelijke taskforce die het aantal gewelddadige overvallen moet terugdringen. In 2009 ging het om 3000 overvallen per jaar en vorig jaar was het aantal gedaald naar 1200. Daarvan vonden er ongeveer 120 plaats in Rotterdam.
Volgens criminoloog Fijnaut moet het aantal nog verder terug kunnen naar 600 per jaar en mag de aanpak van de landelijke taskforce niet verslappen. Volgens hem zijn de ram- en plofkraken een groeiend probleem en kan de aanpak van criminele jongeren beter.
Daar is de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb het mee eens. "Als ze terugkeren in de samenleving, dan moeten we ons over ze ontfermen en ze weer een kans geven bij een ondernemer, winkelier of slager."