nieuws

Weer fikse files voor Merwedebrug

Het verkeer op de A27 staat ook donderdag muurvast doordat de Merwedebrug bij Gorinchem is afgesloten voor al het vrachtverkeer. Al sinds de vroege ochtend staan er lange files, meldden de ANWB en de VID.
Rond 07.30 uur stond er al 12 kilometer stilstaand verkeer. Automobilisten hadden daardoor twee uur vertraging. Aan het begin van de middag stond vanuit het zuiden nog steeds 7 kilometer, met bijna een half uur vertraging tot gevolg.
Net als woensdag controleert de politie of vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3500 kilo zich wel aan de nieuwe regels houden. Er is daarom maar één rijstrook open. Dat leidde woensdag al tot flinke files.
De Merwedebrug is sinds dinsdag dicht voor vrachtwagens vanwege haarscheurtjes in de staalconstructie. Het is daardoor niet langer veilig om zwaar verkeer over de brug te laten rijden. Lijnbussen van Arriva worden ook geweerd.
Verkeersregelaars
Rijkswaterstaat buigt zich momenteel over de plannen om de brug te repareren. Omdat daar ook verkeersmaatregelen bij horen, duurt het wat langer voordat die plannen worden gepresenteerd.
Volgens Gertske de Bruin van de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat worden er in elk geval verkeersregelaars ingezet om het verkeer dat moet omrijden in betere banen te leiden. Er wordt gekeken of er misschien meer bij moeten.
Brandbrief
Gorinchem en drie Brabantse gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar minister Melanie Schultz van Haegen. Ze willen opheldering over de problemen en hoe lang die duren, omdat het onderliggende wegennet dichtslibt door de afsluiting van de brug.
Volgens Henk Kolstein, onderzoeker aan de Technische Universiteit Delft, kunnen haarscheurtjes in stalen bruggen normaal makkelijk gerepareerd worden. Dat is wel afhankelijk van de plek waar de scheurtjes zitten.
Of de Merwedebrug ook snel gemaakt kan worden, durft Kolstein niet te zeggen. "Als Rijkswaterstaat een periode van twee maanden neemt, zal daar wel reden voor zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl