nieuws
Sportpsycholoog: 'Positieve zaken belichten'

ROTTERDAM - Net als in 1974 en 1978 verloor Oranje afgelopen zondag de finale van een wereldkampioenschap. Maar dinsdag vindt er net als na de winst van de EK-finale in 1988 een huldiging en tocht door de Amsterdamse grachten plaats. “Het belangrijkste is om deze dag aan te grijpen om de positieve zaken te belichten,” reageert de Dordtse sportpsycholoog Mitchel Kevenaar op die huldiging voor de tweede plaats.
“Het is een lastig verhaal,” vervolgt Kevenaar. “De spelers zaten natuurlijk ver weg en afgesloten van de WK-gekte in Nederland. Eigenlijk merkte je aan de spelers dat ze helemaal niet zaten te wachten op een huldiging. Maar het enthousiasme van de mensen kan ook gebruikt worden om het verlies van de finale te verwerken. Of dat persé met een tocht door de grachten moet, of dat een alleen een huldiging volstaat, weet ik niet.”
Omgaan met de nederlaag
Het Nederlands elftal was in alle interviews tijdens het wereldkampioenschap heel stellig. Unaniem zei iedereen dat Oranje alleen maar voor het hoogste ging, de wereldtitel. Het verlies in de finale komt daardoor bij de spelers en staf nog harder aan.
Kevenaar: “Het is natuurlijk heel lastig om met zo’n verlies om te gaan, zeker als je de spelers hoorde over het alleen maar voor de titel gaan. Die heb je niet gehaald en dan heb je opeens een probleem, want het is niet uitgekomen. Het verwerken van dit verlies, daar zal tijd overheen gaan. Dat gaat gepaard met teleurstelling en flitsen uit de wedstrijd die terug keren. Eigenlijk is dat een normaal proces. Belangrijk is ook om de goede dingen te blijven zien, want ze hebben ook zichzelf de kans gegeven om de finale te spelen.”
Trauma’s uit 1974 en 1978
De verloren finales uit 1974 en in mindere mate 1978 leveren ruim 30 jaar na dato nog altijd gespreksstof op. Gaat 2010 ook zo’n trauma worden of is dat nog te verhelpen?
“Trauma’s kunnen een heftige impact hebben op iemands leven. En voor sporters is dit hun leven,” legt Kevenaar uit. “Dit is dus in die zin ook een heftige ervaring, maar pas als het invloed gaat hebben op de rest van hun functioneren in volgende wedstrijden kun je spreken van een trauma. Als dat lang gaat duren, dan heb je misschien verdere begeleiding nodig.”
Tip voor supporters
Niet alleen voor de spelers en staf van het Nederlands elftal was de nederlaag tegen Spanje een nare ervaring. Ook de supporters van Oranje hebben weer een deukje opgelopen.
“Iedereen heeft erg meegeleefd en het is goed om daarin troost bij elkaar te zoeken en veel te praten over voetbal. En dan vooral beseffen wat een mooie periode afgelopen maand is geweest. Een heel stoffig oud gezegde is: ‘tijd heelt alle wonden’, zegt de Dordtse sportpsycholoog Mitchel Kevenaar.