nieuws

Europa geeft bijna 5 miljoen voor kinderen Rotterdam-Zuid

© archief
De Europese Commissie geeft bijna 5 miljoen euro uit om kinderen en jongeren in Rotterdam-Zuid te helpen bij het kiezen van een opleiding. Ze moeten op die manier makkelijker werk kunnen vinden in de toekomst.
Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid krijgt in totaal 4,9 miljoen euro voor dit project. Alle kinderen op Zuid die nu in groep 6 zitten, kunnen met dat geld komende drie jaar worden geholpen.
Het gaat ieder jaar om 1800 leerlingen. De begeleiding begint op de basisschool, maar gaat door als ze naar het vmbo en het mbo gaan. 60 procent van de kinderen op Zuid gaat hiernaartoe.
De kinderen en jongeren gaan onder meer op bezoek bij bedrijven en op snuffelstage zodat ze kunnen ontdekken wat ze leuk vinden. Ook worden ouders daar actief bij betrokken, omdat zij volgens het Nationaal Programma van grote invloed zijn op de studiekeuze van kinderen.
Het project richt zich nu alleen op vmbo- en mbo-opleidingen. Dat wordt mogelijk in de toekomst uitgebreid naar de havo en het vwo, zegt Karín Fraai van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.
Het geld komt het Urban Innovative Actions fonds. Europa steunt met dat potje "unieke experimenten voor complexe en hardnekkige vraagstukken", aldus het Nationaal Programma.
Rotterdam is één van de achttien steden die geld krijgt van Europa.