OEKRAÏNE

Sergej zag zijn stad gebombardeerd door de Russen terwijl hij met zijn vrachtwagen vast staat in Nederland

Veel Oekraïense vrachtwagenchauffeurs zijn gestrand op parkeerplaatsen langs de snelweg. Sommige willen niet terug, anderen kunnen niet. Wat ook de reden is: Niels IJzerman uit Oude Tonge rijdt zoveel mogelijk parkeerplaatsen af om de gestrande Oekraïense chauffeurs te helpen.
“Ik ben nu de chauffeurs aan het aanspreken om te kijken wie er uit Oekraïne komt en wie er al lang gestrand staat,“ zegt Niels terwijl hij over het langgerekte parkeerterrein loopt waar tientallen vrachtwagens staan geparkeerd. “ Aan die vrachtwagenchauffeurs gaan we maaltijd- en hygiënepakketten uitdelen. Negen van de tien rijders mogen niet naar huis van hun opdrachtgever. Die zeggen tegen de chauffeurs: 'die wagen staat daar veilig, jij staat daar veilig, dus je blijft daar maar staan.' Veel chauffeurs staan daarom vast. Zonder werk en zonder geld want hun pinpassen doen het niet meer. Dan is een voedsel- of hygiënepakket een welkom gebaar", zegt Niels.
Gestrande Oekraïense chauffeurs krijgen voedselpakketten

Risico's

Sergej neemt de pakketten dankbaar in ontvangst. Hij wil graag naar huis, om te vechten en zijn familie te helpen. "Aan de ene kant wil ik graag gaan helpen in Oekraïne, naar mijn familie en mijn naaste vrienden. En het is geen probleem om naar Oekraïne te rijden, maar wel om vervolgens de eindbestemming te bereiken. Het risico is groot dat ik ergens onderweg vast kom te zitten. Dat kan aan de grens zijn, of een plek waar de Russen zijn. Er zijn veel wegversperringen, afgesloten wegen en overal zijn checkpoints, dus op dit moment blijf ik liever hier."
Sergej wil terug naar Oekraïne om zijn familie te helpen en te vechten
Sergej wil terug naar Oekraïne om zijn familie te helpen en te vechten © Rijnmond

Clusterbommen

Sergej komt uit Tsjernihiv, een stad van 300 duizend inwoners, het ligt 140 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kiev. De afgelopen week vielen in zijn thuisstand in een woonwijk 33 doden door een Russische raketaanval met vermoedelijk clusterbommen. Sergej probeert de hele dag contact te krijgen met Tsjernihiv door te bellen of via internet, want hij maakt zich zorgen.
“Waar ik woon is alles nog rustig, niks aan de hand, geen soldaten, geen strijders. Maar de mensen zijn natuurlijk wel heel bang, ze komen de deur niet uit, er heerst een uitgaansverbod.'
Het pakket met voedsel- en verzorgingprodukten dat Sergej zojuist van Niels heeft gekregen zou hij liever doorgeven aan zijn landgenoten. “De mensen in de steden van Oekraïne, die hebben hulp nodig. Daar zijn de winkels dicht en zijn er en geen levensmiddelen meer te koop. Die hebben dat soort dingen dus wel nodig. Ik kan hier gelukkig wel rijden en mijn geld verdienen. Door te werken en door hier te blijven, kan ik mijn gezin helpen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl