nieuws

Zorgen over wereldeconomie bij beleggers

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen stonden donderdagochtend in het rood door zorgen over de wereldeconomie, na zwakke cijfers over de Chinese handel. In Amsterdam kreeg TomTom rake klappen na een omzetwaarschuwing en
konden de kwartaalcijfers van Unilever beleggers niet bekoren.
De Amsterdamse AEX-index noteerde richting het middaguur 1,1 procent lager op 445,80 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 661,45 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,5 tot 1,1 procent in.
TomTom duikelde 7 procent omlaag in de MidKap. Het bedrijf meldde dat de Europese vraag naar navigatiekastjes de afgelopen tijd sterker onder druk
stond dan voorzien. Daarom wordt de omzetverwachting voor heel 2016 verlaagd van 1,05 miljard naar 980 miljoen euro. De winstprognose voor 2016 blijft wel intact.
Unilever (min 1,8 procent) maakte bekend dat de omzet in het derde kwartaal stabiel is gebleven op 13,4 miljard euro. Het concern had te maken met negatieve wisselkoerseffecten en zag de verkoopgroei in Azië afzwakken. In Londen daalde supermarktconcern Tesco 2,1 procent, vanwege een conflict met Unilever over prijzen waardoor schappen leeg komen te staan.
Aegon was de grootste daler in de AEX met een min van 6,3 procent, na een adviesverlaging door Société Générale. Woensdag was de verzekeraar nog koploper. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore (plus 1,5 procent) was de sterkste stijger in de hoofdindex, dankzij een verhoogd beleggingsadvies van Kepler Cheuvreux.
Staalbedrijf ArcelorMittal verloor 2,2 procent op het Damrak, mede onder druk van een adviesverlaging door Goldman Sachs. In Londen gingen de mijnbouwers flink omlaag door de zwakke cijfers uit China. Zo daalden Anglo American, BHP Billiton, Rio Tinto tot 4,2 procent.
De euro stond op 1,1020 dollar. De eenheidsmunt was woensdag aan het Europese slot 1,1008 dollar waard. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,4 procent omlaag tot exact 50 dollar en Brent daalde 0,2 procent tot
51,73 dollar per vat.