nieuws

'Gestreste Rotterdamse kinderen veel vaker te zwaar'

Kinderen met veel stresshormoon cortisol hebben bijna tien keer meer kans op obesitas. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Gerard Noppe van het Erasmus MC in Rotterdam.
De kinderen nemen deel aan de Generation R studie van het Erasmus MC. Onderzoekers volgen 10.000 kinderen die tussen 2002 en 2006 in Rotterdam zijn geboren.
Het verband tussen het stresshormoon cortisol en obesitas werd onderzocht bij 3000 kinderen van circa zes jaar oud. De kinderen werden ingedeeld in vijf groepen, op basis van hun cortisolgehalte in hun hoofdharen.
De groep met het hoogste cortisolgehalte had bijna tien keer zo vaak obesitas als de kinderen met de laagste spiegels. Ook hadden ze relatief veel buikvet.
Door de studie van Noppe is duidelijk geworden dat het stresshormoon cortisol mogelijk een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van obesitas. Het is nog onduidelijk hoe het komt dat bij deze kinderen de cortisolspiegel zo hoog is.
Worden ze gepest en ervaren ze daardoor stress? Slapen ze te weinig? Eten ze te veel suikerrijk voedsel? Zijn er andere factoren waardoor de stresshormoonhuishouding is verstoord?
Deze vragen moeten in vervolgonderzoek worden beantwoord, zodat er ook behandelingen kunnen worden toegepast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl