nieuws

Aboutaleb blijft massale arrestaties Feyenoorddemo verdedigen

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb blijft bij zijn standpunt dat er geen fouten zijn gemaakt bij de onterechte massa-arrestaties tijdens een protestmars eerder dit jaar bij de Kuip.
Dat bleek donderdagavond wederom toen twee moties hierover na een negatief advies van Aboutaleb werden verworpen door een meerderheid van de Rotterdamse raad.

Verhuisdozen

Feyenoordsupporters demonstreerden in februari tegen de slechte prestaties van Feyenoord vorig seizoen. Ze liepen voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord - Roda JC naar de directie in het Maasgebouw met verhuisdozen. Voordat ze daar aankwamen, stond er opeens ME en werden 326 mensen opgepakt.
Achteraf bleek dat 312 mensen onterecht waren gearresteerd. De gemeenteraad was daar donderdag opnieuw kritisch over. VVD-raadslid Antoinette Laan: "En wat blijkt achteraf dat de aanhouding van 312 demonstranten niet noodzakelijk was."
Desondanks blijft Aboutaleb bij zijn standpunt dat de driehoek (burgemeester, politie en openbaar ministerie) goed heeft gehandeld. GroenLinks-raadslid Arno Bonte: "Vindt de burgemeester in die wetenschap nog steeds dat er goed gehandeld is?"
"Ja", antwoordt burgemeester Aboutaleb. "Het feit dat je op die manier ingegrepen hebt maar achteraf niet de bewijzen niet hebt kunnen vinden, is nog niet hetzelfde als er heeft niets plaatsgevonden."

Vooraf informeren

Twee moties werden ingediend om lessen te trekken uit het omstreden politie-optreden. De eerste motie die aan bod kwam, ging over het vooraf informeren van betogers. Als dat beter was gedaan, hadden demonstraten geweten dat ze niet naar het Maasgebouw hadden mogen lopen. Supporters en demonstranten waren dan ook niet vermengd geraakt.
Burgemeester Aboutaleb had bezwaar tegen deze motie. Aboutaleb: "Als het even kan, is communicatie het uitgangspunt. Maar als demonstranten afwijken van de afspraken en er een onvoorziene situatie ontstaat, kan ik niet vooraf de beperkingen communiceren."

Geheime informatie

De tweede motie ging over het delen van geheime informatie met de raad. Dat zou werken als een controlemechanisme voor vertrouwelijke tips over wanordelijkheden.
Tegen deze motie verzette de burgemeester zich met hand en tand. Aboutaleb: "Laat ik helder zijn: deze informatie is voor niemand openbaar. Daarmee loopt de geheimhouding van de driehoek gevaar en dat gaan we dus niet doen."
Een derde motie ingediend door het CDA en Leefbaar werd door de andere partijen weggehoond. Deze motie roept het college op een pakket maatregelen te treffen tegen ordeverstorende hooligans.
"Tenenkrommend", reageert het D66-raadslid Jos Verveen. "Met geen enkel woord gaat het CDA in op de onterechte arrestaties maar VVD-raadslid Antoinette Laan noemt de motie hypocriet: "Die maatregelen moeten er al lang zijn."