nieuws

Opnieuw bezem door scheepswerf IHC

Scheepsbouwer Royal IHC ontslaat 425 mensen. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen zijn kwaad. Het is de derde reorganisatie in korte tijd.
Onderdeel van de reorganisatie is dat de scheepshelling in Kinderdijk voortaan wordt gebruikt als reservewerf. Het belangrijkste werk zal worden gedaan in Krimpen aan den IJssel.
In totaal werken er 2500 mensen bij IHC in onder meer Sliedrecht, Kinderdijk en Krimpen aan den IJssel. Vooral mensen die op kantoor werken moeten vrezen voor hun baan, zegt CNV Vakmensen.

'Echte banen verdwijnen'

IHC zegt dat er niets anders op zit dan reorganiseren, omdat de olieprijs laag en de concurrentie vanuit het buitenland moordend is.
FNV Metaal vraagt zich af of het echt nodig is om meer dan vierhonderd mensen weg te sturen. Vaste krachten moeten het veld ruimen, terwijl op de werf achthonderd tijdelijke werknemers werken, schrijft de vakbond.
"Het is onacceptabel dat veel echte banen van vakmensen verloren gaan", zegt Marry van der Stel.
Moeilijke tijden
IHC is een van de grootste scheepsbouwers van Nederland, maar heeft het al langer moeilijk. Eind vorig jaar werd een akkoord gesloten over het ontslag van 1100 uitzendkrachten en 387 vaste medewerkers.
Die reorganisatie is volgens FNV Metaal en CNV Vakmensen nog niet afgerond, "of er dendert alweer een nieuwe overheen", zegt Piet Verburg van CNV Vakmensen.
De scheepsbouwer in Kinderdijk is niet de enige in de scheepsbouw- en offshoresector die het moeilijk heeft. Scheepswerf Keppel Verolme in de Botlek maakte donderdag bekend dat bijna honderd mensen hun baan kwijtraken.