nieuws

IHC schrapt 425 banen

IHC in Kinderdijk
IHC in Kinderdijk
Scheepswerf IHC schrapt 425 van de circa 2300 banen. Volgens de onderneming is de banenreductie een direct gevolg van ,,blijvend slechte marktomstandigheden''. Vakbonden CNV en FNV reageerden als door een wesp gestoken. Ze vragen zich af of een ontslagronde in deze orde van grootte daadwerkelijk nodig is.
Volgens IHC blijven de economische ontwikkelingen in haar markten ,,zeer onrustig''. Vooral door de lage olieprijs blijft het aantal bestellingen achter bij de verwachtingen, omdat olieconcerns stevig snijden in hun investeringen. IHC gaf in augustus al aan dat het zoekt naar manieren om de kosten verder omlaag te krijgen. Medewerkers worden vrijdag geïnformeerd.
IHC zette vorig jaar al een streep door honderden arbeidsplaatsen. FNV benadrukt dat die sanering nog niet eens is afgerond. Ook bij CNV spreken ze van een ,,tweede harde klap'' in ruim een jaar tijd voor werknemers van de werf.
De aankondiging van IHC komt niet geheel onverwachts, maar de ingreep is wel forser dan waar rekening mee werd gehouden. Vakbonden vreesden al dat mogelijk zo'n honderd banen extra worden geschrapt. Sinds de zomer worden openstaande vacatures bij IHC al niet meer ingevuld. Ook het aantal zzp'ers dat actief is bij het bedrijf zou maximaal worden teruggebracht. Die maatregelen zouden nodig zijn om te voorkomen dat het bedrijf dit jaar in
de rode cijfers duikt.
De problemen bij IHC staan niet op zichzelf. Donderdag kondigde scheepswerf Keppel Verolme aan dat bijna 100 van de 350 banen verdwijnen. ,,Maar nu meegaan in die neerwaartse prijsspiraal, betekent dat er in Nederland op termijn geen kwalitatieve schepen en platforms meer kunnen worden gebouwd'', waarschuwt FNV.