OEKRAÏNE

Erasmus MC maakt zich klaar voor de komst van patiënten uit Oekraïne

Erasmus MC Rotterdam
Erasmus MC Rotterdam © Rick Huijzer
Overleggen met artsen via zoom-meetings, ladingen wondverbanden en bedden die naar Oekraïne gaan en het mogelijk opnemen van patiënten in Rotterdam. De oorlog in Oekraïne raakt ook het Erasmus MC. "We krijgen nu al verzoeken of we specifieke patiënten kunnen overnemen."
Volgens Joke Boonstra, vicevoorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, wordt er ook bij het Rotterdamse ziekenhuis enorm meegeleefd met de situatie in Oekraïne. "Op zich is de kwaliteit van de zorg daar op een behoorlijk niveau", legt Boonstra uit. "Maar er is nu wel behoefte aan spullen en specifieke kennis. Mensen die hele andere taken hadden moeten nu oorlogsslachtoffers helpen."
Om die reden wordt er vrijwel dagelijks overlegd tussen Oekraïne en Rotterdam. "Artsen en verpleegkundigen kunnen dan bijvoorbeeld vragen stellen aan traumachirurgen hoe ze oorlogswonden kunnen behandelen."

Patiënten opnemen

Boonstra vergelijkt de situatie in Oekraïne met de situatie in ons eigen land tijdens de corona-uitbraak. "Hier had je toen ook bijvoorbeeld dermatologen die tijdelijk werden ingezet om coronapatiënten te helpen. En ook toen had je de uitplaatsing van patiënten naar andere ziekenhuizen. En dat kan nu ook gebeuren."
Volgens de vicevoorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC zijn er nu al verzoeken gedaan of patiënten overgenomen kunnen worden. "Dan gaat het bijvoorbeeld om iemand met de zeldzame aandoening de Ziekte van Pompe (een spierziekte, red.). Of we die kunnen overnemen. Maar we sluiten ook niet uit dat er oorlogsslachtoffers deze kant op komen. We hebben natuurlijk een militair hospitaal in Utrecht, maar we moeten ons zeker voorbereiden op de komst van slachtoffers naar Rotterdam."

Goederen

Het Erasmus MC is ook bezig om medische hulpmiddelen naar Oekraïne te sturen. Dat doen ze in samenwerking met de ambassade en een stichting in Gouda die al jarenlang mensen in Oekraïne helpt. "We moeten ook voorkomen dat we de verkeerde spullen sturen. Dus we hebben via de ambassade gevraagd wat daar precies nodig is. Er is daar bijvoorbeeld apparatuur nodig, zoals bloeddrukapparatuur en machines die snel medicatie kunnen toedienen."
Daarnaast stuurt het Rotterdamse ziekenhuis ook verbandmiddelen en luiers naar het oorlogsgebied. "Tijdens de coronaperiode hadden we verbandmiddelen groot ingekocht. Die spullen hadden we achteraf helemaal niet zo hard nodig. Dat komt nu mooi uit."
De eerste spullen vertrekken dinsdagmiddag richting Oekraïne.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl