nieuws

Museumschip De Buffel in Hellevoetsluis weer open

Museumschip De Buffel in Hellevoetsluis is na een wekenlange sluiting vanaf zaterdag weer open voor het publiek. Een nieuwe stichting ontfermt zich er tot eind 2017 over.
Ondernemer Arie van den Ban haalde het marineschip een paar jaar geleden van Rotterdam naar Hellevoetsluis. Vanwege de hoge kosten zegde hij onlangs de overeenkomst op met de eigenaar, het Maritiem Museum.
Gevreesd werd dat het schip Hellevoetsluis zou moeten verlaten. Een groep vrijwilligers ging aan de slag om De Buffel te behouden voor Hellevoetsluis.
"We hebben vanuit de vrijwilligers gepoogd om een nieuwe stichting op te richten en dat is gelukt", zegt Ed Wijbrands van de stichting Ramtorenschip Buffel.
Financiering
Wijbrands: "We gaan met de gemeenten Hellevoetsluis en Rotterdam en het Maritiem Museum rond de tafel zitten om het kostenplaatje in kaart te brengen en af te stemmen wie welk deel van de financiering op zal hoesten. Daar willen wij over een maand duidelijkheid over hebben."
Enthousiasme
De vrijwilligers laten in de tentoonstelling 'De Hellevoetse jaren' zien dat de Buffel een band heeft opgebouwd met de bevolking van Hellevoetsluis.
Ed Wijbrands: "Het schip heeft indertijd als oorlogsschip veel in het dok gelegen, het is bevoorraad in Hellevoetsluis en werd vanaf 1896 ingericht als opleidingsschip. En dat brengen wij tot uitdrukking.''