nieuws

Column: de Rotterdamse raad slaapt zacht

gemeenteraadrotterdam
gemeenteraadrotterdam
Ik was er vanaf tien uur ’s ochtends eens goed voor gaan zitten: de fine fleur van de lokale democratie zou gaan schitteren. Rechtstreeks te volgen via internet. Vijftien uur later was ik een illusie armer. De livestream van de Rotterdamse gemeenteraad: betere anticonceptie is er niet.
Mijn bijzondere belangstelling betrof agendapunt 11, de Feyenoord-betoging van februari. Voor het zover was, zagen we vooral raadsleden die met elkaar bezig waren. Over procedures en spreektijden. Zaken die in de achterkamer thuishoren, maar kennelijk een openbaar debat mogen belasten.
Na het diner ging het nog urenlang door over een losse flodder van een wethouder: verplichte anticonceptie voor incompetente moeders. Je zag de raadsleden langzaam inkakken. Aboutaleb vond het best. “Wilt u nog een vierde termijn?” Je zag hem denken: “Hoe later agendapunt 11 komt, hoe beter.”
Half twaalf was het inmiddels en ook via de livestream was het snurken bijna te horen. Stond er dan niets op het spel? Dacht het wel. Nog even de feiten. Op 21 februari 2016 zijn 312 Feyenoordsupporters aangehouden, tijdens een demonstratie tegen het bestuur. Justitie maakte afgelopen week bekend dat geen enkele fan wordt vervolgd: geen bewijs voor strafbare feiten.

Ombudsman

De massa-arrestatie leidde tot veel kritiek. Van supporters. Nogal Wiedes. Van journalisten, zoals ikzelf. Ik stond er met de neus bovenop en zag dat “de groep van 312” rustig afwachtte tot zij naar de wedstrijd kon. Van de Nationale en Gemeentelijke Ombudsman: grondrechten zijn geschonden. En niet in de laatste plaats: van de politie zelf. ME’ers en groepscommandanten hebben verklaard dat zij ook niet snapten waarom de hele groep moest worden opgepakt. Want er was niet veel aan de hand.
De afgevoerde groep kreeg direct een strafbeschikking aangeboden: 220 euro pinnen, dan praten we nergens meer over. Zonder uit te leggen dat je dan meteen een strafblad hebt en dat beroep niet mogelijk is. Door praktische problemen ging het niet door, maar justitie heeft hier geprobeerd zonder verhoor, zonder onderzoek, zonder bijstand van een advocaat 312 mensen een strafblad aan te naaien. Noord-Korea, kom d’r maar in.
Me dunkt dus, dat er wel wat te bespreken viel in de Rotterdamse raad. Om half twaalf ’s avonds. 312 man van hun vrijheid beroven, niemand vervolgen. Leg dat maar eens uit. Het standpunt van Ahmed Aboutaleb was vooraf al duidelijk: hij heeft geen fout gemaakt, al die anderen zien het verkeerd. Hij haalde zelfs Nelson Mandela aan. Logisch, Ahmed is te groot voor Rotterdam geworden. Hij zal niet snel, pakweg, Sven de Langen van het CDA citeren.

Moties

D66 kwam met twee moties, over het recht op demonstreren en het vrijgeven van geheime informatie over hooligans. Maar de kern: grondrechten van burgers zijn hier geschonden, dát debat kwam niet echt van de grond. D66 en de VVD probeerden het nog wel, maar een groot deel van de raad sukkelde toen al weg.
Totdat iedereen plots opveerde: een derde motie. Van Sven de Langen van het CDA, gesteund door Leefbaar Rotterdam. “Bescherm de twaalfde man”, heette hij en was een oproep aan het College om maatregelen te treffen tegen hooligans. Verbijsterend.
Een debat dat over fundamentele rechten moest gaan, over “je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen”, over de les van 2006 (800 supporters onterecht aangehouden), over eventuele excuses van de driehoek….ging nu over de grijsgedraaide plaat “de hooligans doen het weer”. Terwijl 21 februari niet de dag was van Feyenoord-rellen, maar van een omstreden massa-arrestatie.
Ik zeg dit niet als partijdige supporter. Ik heb als Feyenoordfan meer te lijden gehad van de hooligans dan de hele raad bij elkaar. Ik heb als rechtbankverslaggever gezien welke schade de ‘hersenlozen’ kunnen aanrichten. Ze zijn een grote kwaal voor de voetballerij, de stad, de mensheid. Maar nu even niet.

Vooroordelen
CDA, Leefbaar Rotterdam en ook een beetje de PvdA bleven steken in oude vooroordelen. Uit luiheid. Uit partijpolitieke belangen. (Een college van CDA, LR met een PvdA-burgemeester: hé, dat is toevallig!) Het gevolg is dat dit deel van de raad geen oog had voor essentiële grondrechten, terwijl de rest van de raad de kracht niet meer had om een vuist te maken. En Arno Bonte van GroenLinks was door zijn spreektijd heen.
Jos Verveen van D66 riep als enige nog dat hij de motie van CDA en LR een schande vond. “Ga je schamen!” Zijn felle woorden stierven weg in de stilte. Een uur had het geduurd, het ‘debat’ over de Feyenoord-betoging. Dat was korter dan de discussie over de spreektijden.
Ik klikte de livestream weg, klapte mijn laptop dicht, legde mijn hoofd op het kussen en dacht: gelukkig. Morgenochtend mag ik weer naar de rechtbank.
Paul Verspeek is rechtbankverslaggever en supporter van Feyenoord. Hij was op 21 februari ooggetuige van de betoging.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl