nieuws

Rotterdamse imam werft orgaandonoren

In de Rotterdamse Mevlana-moskee is vrijdag een donor-preek gegeven om orgaandonatie onder de moskeegangers bespreekbaar te maken. Dat gebeurde in het kader van de Donorweek 2016.
Van alle moslims in Nederland is een kwart bereid tot orgaandonatie. Bij andere bevolkingsgroepen is dat ongeveer de helft.

Onwetendheid

Imam Bunyamin Yildiz weet dat onder de leden van zijn moskee relatief weinig mensen orgaandonor zijn. "Het is onwetendheid en ze verschuilen zich achter religieuze redenen."
De imam wil die twijfels wegnemen met zijn preek. "Orgaandonatie mag zeker van de islam. Je redt een leven en maakt mensen blij."

Bade Cakir

Volgens de imam is er sinds kort wel meer bekendheid onder de moskeegangers over orgaandonatie. Dat komt door het Turkse meisje Bade Cakir uit Barendrecht. Zij had een zeldzame vorm van leukemie en kon worden gered met stamcellen. Zij overleed in februari.
"Zij heeft ons het licht laten zien. Niet alleen wat betreft orgaandonatie, maar over donatie in het algemeen."

Persoonlijke beslissing

Ook al zijn veel bezoekers van de moskee geen orgaandonor, ze staan wel positief tegenover het idee. "Het is een persoonlijke beslissing", zegt een jongen na het gebed. "Ik sta er neutraal tegenover en ik moet er nog over nadenken."
Een wat oudere meneer is duidelijker: "Als ik er niet meer ben, dan lig ik in de grond. Het is beter als mensen nog wat aan mijn organen hebben."