nieuws

Flinter Groep in Barendrecht in geldnood

In oktober vorig jaar zonk de Flinterstar voor de kust van België na een aanvaring
In oktober vorig jaar zonk de Flinterstar voor de kust van België na een aanvaring © ANP
De Barendrechtse rederij Flinter Groep heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.
Flinter voert het beheer over een vloot van 35 schepen, waarin het in de meeste gevallen ook een economisch belang heeft.
ING heeft kredieten verstrekt voor negen van die schepen, maar weigerde onlangs de financiering te verlengen.
De bank wil dat ze worden verkocht. Dat raakt de inkomsten van het bedrijf dusdanig, dat het zelf ook niet meer kan voldoen aan de voorwaarden voor zijn leningen bij ING.
Op het hoofdkantoor van Flinter werken ongeveer 65 mensen. Het bedrijf heeft geen zeevarenden in vaste dienst, maar op de schepen werken in totaal zo'n 350 mensen.
Het bedrijf werd een jaar geleden geconfronteerd met een financieel drama. Een van zijn schepen, de Flinterstar, kwam voor de Belgische kust in aanvaring met een ander schip en zonk.
In februari veroordeelde het hof van Beroep in het Belgische Gent rederij Flinter tot het betalen van de bergingskosten van de Flinterstar.
Daarnaast hing Flinter een claim van de Belgische staat boven het hoofd. De Belgen wilden bijna 2 miljoen aan schoonmaakkosten verhalen op de Flinter Groep.
Er moest olie opgeruimd worden dat uit de zinkende Flinterstar lekte.