WONEN

Zij wachten op een sociale huurwoning: 'Soms voelt het alsof je niet belangrijk genoeg bent'

Sanne, Tex en Vasiliki
Sanne, Tex en Vasiliki © Rijnmond
In de hele regio zoeken meer dan 130 duizend mensen een sociale huurwoning. Dat aantal is de afgelopen jaren flink toegenomen. Rijnmond spreekt met drie regiogenoten die op de wachtlijst staan. Metrobestuurder Tex Laluan (25) uit Rotterdam, ouderenverzorgster Sanne van Pelt (25) en winkelmedewerkster Vasiliki van Wijngaarden (26) uit Dordrecht. "Ik breng dagelijks honderden mensen op tijd naar hun werk, maar meer dan een studio van 25m2 voor 955 euro zit er voor mij niet in."
Naam: Tex Laluan
Leeftijd: 25
Functie: metrobestuurder bij de RET
Woonsituatie: huurt studio van 25m2 voor 955 euro
Inschrijftijd bij woningcorporatie: 6 jaar
Tex Laluan heeft er deze middag al een hele werkdag opzitten als hij de deur van zijn studio opent. Tex is een trotse metrobestuurder die Rotterdam op zijn duimpje kent. Zijn studio is gedecoreerd met planten, een oude poster van Sulawesi, foto's en Indonesische beelden. Er staat een gamecomputer voor zijn bank. Een meter verder, tegen het raam aan, staat zijn bed. De rest van zijn spullen zit in de berging. ”Het is hier heel klein en ik kan niet alles kwijt. Als ik wat nodig heb, loop ik naar beneden”, lacht Tex.
Hij betaalt voor zijn kleine studio ruim 955 euro per maand. Zo’n beetje de helft van zijn salaris. Het is prijzig wonen in jongerencomplex Startmotor achter het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. “Sparen zit er niet echt in. Dat is heel jammer."
Een andere optie dan deze studio was er niet toen hij zijn tijdelijke huurwoning in Rotterdam-West moest verlaten. Dat pand werd verkocht door de eigenaar. De enige woning waar hij snel terecht kon was deze prijzige studio. Zelfs met zijn zes jaar inschrijftijd kwam hij op Woonnet niet in aanmerking voor een sociale huurwoning in Rotterdam. “Toen kwam ik er echt achter hoe krap deze markt is.”
Tex hoopt op meer sociale huurwoningen in zijn stad. “Het voelt best wel oneerlijk dat er geen woningen voor mij en andere hardwerkende Rotterdammers te vinden zijn. Je helpt elke dag honderden mensen naar hun werk, maar je krijgt er 25m2 voor terug op een vrij criminele plek. Dat voelt wel naar."
Tex in zijn studio
Tex in zijn studio © Rijnmond
Naam: Sanne van Pelt
Leeftijd: 25
Functie: ouderenverzorgster in Dordrecht
Woonsituatie: woont in jongerenflat en deelt haar slaapkamer met dochter Tess (1,5 jaar oud)
Inschrijftijd bij woningcorporatie: 6 jaar
Als je de flat van Sanne in Dordrecht binnenwandelt, moet je goed je best doen om nergens tegenaan te stoten. De hal staat vol dozen met pampers, schoenen en andere huishoudelijke artikelen. De woonkamer is gezellig ingericht in het thema roze. Zelfs de koelkast is beplakt met een sticker van roze bloesem. Deze flat op de tweede verdieping van een jongerengebouw was een prima plek voor haar alleen, vertelt Sanne. Maar dat veranderde toen ze ongepland zwanger raakte. Het is nu allemaal wat krap. Zo deelt ze haar slaapkamer met dochter Tess. Haar bed moet ze opzijschuiven voordat ze kleding uit de kast kan halen.
De Dordtse werkt met ouderen in een verzorgingshuis. Ze wast en verzorgt de bewoners. Haar zoektocht gaat uit naar een woning met een aparte slaapkamer voor haar dochter. Sanne staat zes jaar ingeschreven bij Woonkeus. Het is wachten op het moment dat ze niet op plek 30 staat voor een woning, maar op nummer 1. "Daar kijk ik echt naar uit."
Sanne met Tess in hun knusse slaapkamer
Sanne met Tess in hun knusse slaapkamer © Rijnmond
Naam: Vasiliki van Wijngaarden
Leeftijd: 26
Functie: Werkt in drogisterij
Woonsituatie: woont na relatiebreuk tijdelijk bij een kennis in Dordrecht
Inschrijftijd bij woningcorporatie: bijna1 jaar
Toen de relatie van Vasiliki vorig jaar uit ging, moest ze de gezamenlijke woning verlaten. Ze schreef zich onmiddellijk in bij Woonnet Rijnmond. Als nieuwkomer maak je daar weinig kans, ontdekte ze al snel. "Ik sta meestal op plek 400." Een vriend in Dordrecht biedt haar nu tijdelijk onderdak aan. In de weekenden logeert ze bij haar ouders in het Oude-Noorden van Rotterdam. Helemaal thuis intrekken gaat niet, want dat heeft financiële consequenties voor haar ouders.
Als je in de regio Rijnmond een woning toegewezen wilt krijgen op basis van inschrijving, moet je geduld hebben. De gemiddelde wachttijd is 52 maanden. Dat heeft weinig zin voor Vasiliki. Ze gaat daarom voor de 'direct kans woningen' van corporaties. Deze woningen worden aangeboden aan de eerste kandidaat die reageert op de woning. Niet op basis van inschrijftijd. Je moet dus geluk hebben. Vasiliki zit elke dag stipt op tijd klaar om snel te reageren. "Het is alleen nog niet gelukt. Er reageren honderden mensen op die huizen."
Ze hoopt dat er meer sociale huurwoningen voor jongvolwassenen komen. "Bouw kantoorpanden om tot betaalbare woningen voor jongeren, zodat ze niet zo lang hoeven te wachten."
Vasiliki is gek op paarden
Vasiliki is gek op paarden © Prive
De inkomensgrens voor het toewijzen van een sociale huurwoning is voor een eenpersoonshuishouden 40.765 euro en 45.014 euro voor meerpersoonshuishoudens. Deze inkomensgrenzen worden jaarlijks geïndexeerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl