nieuws

Sparta en Excelsior koesteren hun kunstgrasveld

Enkele weken geleden presenteerde sportmarketeer Chris Woerts een plan om het Nederlandse betaald voetbal naar een hoger plan te tillen, met onder andere het idee om te stoppen met kunstgras en alle eredivisieclubs verplicht op echt gras te laten voetballen. Wij gingen op onderzoek naar de voor- en nadelen van kunstgras.
Bij Sparta en Excelsior wordt al enkele jaren op kunstgras gespeeld. En de clubleiding van beide Rotterdamse eredivisie is niet van plan om dat besluit terug te draaien. Voor Wouter Gudde van Excelsior staat het helemaal niet vast dat de teloorgang van het Nederlandse voetbal door de aanwezigheid van kunstgras komt. “Om mee te gaan met de romantici dat wij zijn afgehaakt vanwege het kunstgras, dat vind ik te voorbarig. Ik denk dat we zijn afgehaakt omdat wij in het opleiden van spelers al jaren tekort schieten. En dat we in Europa een paar keer met te jongen ploegen of B-teams hebben gespeeld. Daar hebben we ook punten door verloren. Om het op zes kunstgrasvelden te gooien, dat gaat me te ver.”
Manfred Laros is het eens met zijn collega uit Kralingen. Daarnaast bestrijdt hij ook dat het niveau van het spel omhoog gaat op echt gras, de achterliggende gedachte achter het willen verbieden van kunstgras. “Ik denk dat het onderdelen zijn van het probleem. Maar niet de hoofdzaak om uiteindelijk aansluiting te vinden bij Europa. Het gaat om het spelen van wedstrijden met weerstand, van een hoger niveau. Je moet er voor zorgen dat de competitie sportief meer in evenwicht is. De verschillen zijn te groot. Vanuit de tv-gelden kan je bij clubs een groter spelersbudget creëren en dan zorg je dat het niveau in Nederland omhoog gaat.”
De stelling is dat clubs op kunstgras met een compensatiebedrag van 500.000 euro eenvoudig kan afstappen van kunstgras en weer een veld van echt gras kan onderhouden. Maar volgens Laros dekt dat bedrag de kosten niet volledig. Zo moet de jeugd weer op Terbregge spelen met alle kosten van dien en kan het veld niet voor andere doeleindes gebruikt worden, zoals nu wel het geval is. “Als wij de verplichting opgelegd krijgen willen we daarover in discussie gaan, maar dan gaan we ook praten over andere zaken. Op dit moment is het onderhoud van een grasveld en alle bijkomende kosten niet te betalen voor veel clubs, die hebben gekozen voor kunstgras.”
Grasmeester Erwin Beltman is een fervent tegenstander van kunstgras. De onderhoudsman van het veld in De Kuip wil graag zijn verhaal doen, maar helaas, het mag niet van Stadion Feijenoord, dat zich niet wil mengen in de discussie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl