SPARTA

Restant van Vitesse - Sparta moet worden uitgespeeld: 'Uitspraak komt niet onverwachts'

Doelman Maduka Okoye kreeg een projectiel naar zijn hoofd gegooid tijdens de blessuretijd van Vitesse-Sparta © Orange Pictures - Broer van den Boom
Het restant van de wedstrijd tussen Vitesse en Sparta moet worden uitgespeeld. Dat heeft het bestuur betaald voetbal dinsdag bepaald na kennisneming van de bevindingen van de onafhankelijke aanklager betaald voetbal. Het duel werd afgelopen vrijdag in blessuretijd stilgelegd en uiteindelijk gestaakt.
Vlak voor tijd, bij een stand van 0-1 voor Sparta, liep de situatie uit de hand toen een supporter het veld op kwam. Kort daarna kreeg Sparta-keeper Maduka Okoye een projectiel tegen zijn hoofd gegooid vanaf de tribune. Ook raakte een cameraman gewond toen vuurwerk bij hem in de buurt ontplofte en gingen supporters van Vitesse met elkaar op de vuist op de tribune.
Na een afkoelingsperiode werd besloten om niet verder te voetballen. Sparta gaf aan scheidsrechter Rob Dieperink aan de wedstrijd niet meer uit te willen spelen.
De KNVB kwam dezelfde avond nog met een persbericht waarin het aangaf dat het incident onderzocht ging worden door de tuchtcommissie. De drie opties: de tussenstand wordt de eindstand, het duel moet worden verder gespeeld op het moment van staken of Vitesse-Sparta wordt zelfs helemaal opnieuw gespeeld.

'Wangedrag supporters beloond'

Het is uiteindelijk de tweede optie geworden. Sparta moet voor nog zes minuten blessuretijd terug naar Arnhem om de 0-1 voorsprong te verdedigen. "De uitspraak van de KNVB, dat de wedstrijd uitgespeeld moet worden, komt voor ons niet onverwachts", zegt Gerard Nijkamp, technisch directeur van Sparta.
"Enerzijds accepteren wij deze ook, kijkend naar de sportieve richtlijnen van de bond voor dergelijke situaties. Anderzijds is het feit dat wangedrag van supporters beloond kan worden, reden om over deze richtlijnen na te denken."
Nijkamp vervolgt: "Op voetbaltechnisch vlak gaat onze blik al sinds maandag op de aankomende wedstrijd, van aanstaande zaterdag tegen Go Ahead Eagles. Sportief succes behalen staat bovenaan onze lijst met prioriteiten, we laten ons hierin niet afleiden door randzaken."
Wanneer het afgelopen vrijdag gestaakte duel tussen Vitesse en Sparta wordt uitgespeeld is nog niet bekend. De nieuwe speeldatum wordt zo snel mogelijk vastgesteld. De aanklager betaald voetbal stelt een nader onderzoek in naar de ongeregeldheden bij de wedstrijd.