nieuws

Rotterdamse honden mogen gratis poepen, vindt VVD

De VVD in Rotterdam wil dat de hondenbelasting in de stad wordt afgeschaft. De liberalen vinden het onterecht dat hondenbezitters moeten opdraaien voor de vervuilingskosten van hun viervoeter en dan ook nog zelf de poep moeten opscheppen. De partij zoekt medestanders in de gemeenteraad om de heffing te laten vervallen.
Rotterdam telt volgens de VVD zo'n 20.000 honden. Hun baasjes betalen per jaar 114 euro aan hondenbelasting. Elke extra hond kost nog eens 180 euro. De heffing levert de gemeente jaarlijks 2,7 miljoen euro op.
Volgens Pascal Lansink van de VVD vinden veel hondenbezitters dat ze de gemeentekas spekken, zonder dat ze er iets voor terugkrijgen. Ten slotte moeten ze ook zelf de drollen van hun huisdier opruimen. "Kassa! Dat is geen melkkoe, maar een melkhond", zegt Lansink.
Stefan Kroon van D66 zegt dat hij de hele dag bezig kan zijn met het aanmelden van hondendrollen, zoveel ziet hij er liggen op straten en stoepen. Dat aanmelden kan via de buitenbeter app.
Kroon wijst er op dat de zogeheten inkomsten uit de hondenbelasting ook worden gebruikt om losloopvelden schoon te houden en poepzuigers te betalen. Afschaffen kan dus niet: "Niet alle hondenbezitters ruimen netjes de poep op, maar het met wel schoongemaakt worden. Wie gaat dat betalen? Ik heb van de VVD nog niet gehoord wie het wel moet betalen."
Lansink vindt dat onzin. Volgens hem moeten stadswachters hondenbaasjes die geen drollen scheppen op de vingers tikken. Bovendien moet de stad moet toch wel worden opgeruimd. "Die 1,7 miljoen (red: voor de poepzuigers en losloopvelden) waar het om gaat, is een schijntje van de 3,5 miljard die we uitgeven in Rotterdam."
In Nederland hebben al 131 gemeenten de hondenbelasting afgeschaft, waaronder Amsterdam. De Rotterdamse gemeenteraad praat eind oktober tijdens de behandeling van de begroting 2016 over het VVD-voorstel.