nieuws

Ex-verslaafden weg uit Overschie na brand

nieuwrhodenrijs2.jpg
nieuwrhodenrijs2.jpg
ROTTERDAM - De bewoners van de zaterdag door brand verwoeste boerderij Nieuw Rhodenrijs aan de Delftweg in Rotterdam-Overschie verhuizen naar Zoetermeer. De overkoepelende zorggroep Parnassia/Bavo heeft daar een tijdelijk onderkomen voor ze.
In de monumentale boerderij woonden 25 ex-verslaafden die worden begeleid in hun terugkeer naar de maatschappij. Een vleugel achter het hoofdgebouw brandde volledig af. Het hele gebouw heeft een rieten dak en dat was niet meer te redden. In het hoofdgebouw, dat in 1933 werd gebouwd voor de welvarende familie Hoboken, is grote waterschade.
De bewoners moesten maandag hun verhuisdozen pakken, als ze nog spullen hebben. 'Sommigen bezitten alleen nog de kleren die ze aanhebben', zegt Willem van der Zee, manager van Pallier in Rotterdam, die de bewoners begeleidt.
Volgens van der Zee is het een zware slag voor de bewoners. 'Ze hebben hun sociale leven in Rotterdam, velen hebben er ook werk. Ze gaan normaal op de fiets vanuit Overschie, maar dat is straks in Zoetermeer niet meer mogelijk.' Een van de bewoners had net een weekend verlof toen hij hoorde over de brand. Hij schrok enorm. 'Ik was vooral bang dat ik mijn persoonlijke spullen kwijt was. Maar in mijn kamer was er alleen waterschade. Het is wel heel erg voor de mensen die alles kwijt zijn.'
De opvang in Zoetermeer is tijdelijk. De verwoeste vleugel van Nieuw Rhodenrijs wordt opnieuw opgebouwd. Aangezien het gaat om een Rijksmonument, moet het pand in de oude staat worden teruggebracht. Tot die tijd komen er anti-krakers in.