nieuws

Spijkenisse populair bij Haagse politici, Samsom deelt rozen uit

Spijkenisse kreeg zaterdag opnieuw bezoek van een kopstuk uit de landelijke politiek. PvdA-leider Diederik Samsom deelde rozen uit en ging in gesprek met voorbijgangers.
Spijkenissers beginnen al aardig gewend te raken aan bezoek uit Den Haag. ''Ik heb Wilders nog een hand gegeven'', vertelt een man. ''En nu kreeg ik een roos van Samsom.''
''Je ziet dat het verkiezingstijd is'', vindt een vrouw. ''Rutte is ook geweest. En Geert Wilders komt. Samsom komt.''

Gewone Nederlanders

Volgens de PvdA-leider zijn dergelijke bezoeken nuttig. ''Dit is een interessante stad, waar gewone Nederlanders wonen. Die iets van de politiek verwachten en soms teleurgesteld zijn.''
Voor de sociaaldemocraten staat het nodige op het spel. De PvdA heeft nu nog 36 zetels in de Tweede Kamer, maar daar blijven er in sommige peilingen nog maar 11 van over.
Door het gesprek met burgers aan te gaan en 'kritische vragen' te beantwoorden, hoopt de PvdA-leider 'het vertrouwen terug te winnen'.

Eigen risico

Kiezers hebben volgens Samsom onder meer behoefte aan zaken als minder eigen risico in de zorg en meer woningen.
''Dat soort zaken, daar staat de PvdA voor'', zegt de politicus, die zijn partij leidt vanuit de Tweede Kamer. ''Als we dat kunnen waarmaken, dan stemt men ook weer op ons.''

Toeval

Dat politici massaal lijken op te duiken in Spijkenisse, is volgens Samsom toeval. ''Ik ga het hele land door'', benadrukt hij. De komende weken bezoekt hij zeventig plaatsen.
Samsom voert overigens niet alleen campagne voor de parlementsverkiezingen, maar ook vanwege de interne strijd om het leiderschap van de PvdA.
De fractievoorzitter mag het bij die partijverkiezing opnemen tegen Kamerlid Jacques Monasch en waarschijnlijk ook tegen vicepremier Lodewijk Asscher.

Aboutaleb

De grote afwezige bij de leiderschapsstrijd is PvdA-prominent Ahmed Aboutaleb, die herhaaldelijk benadrukte geen plannen te hebben om het op te nemen tegen Samsom.
Dat hoeft volgens Samsom niet te betekenen dat de Rotterdamse burgemeester geen rol krijgt in een toekomstige regering.
''Ik denk dat het één van onze beste politici is'', vindt Samsom. ''Hij zou zeker ook een goede premier kunnen zijn.''