CYBERCRIMINALITEIT

Criminelen eisen 650.000 dollar na stelen data van ambtenaren en personeel werkleerbedrijf

Een computer
Een computer © Pixabay
De persoonsgegevens van een groot aantal ambtenaren en medewerkers van werkleerbedrijf Voorne-Putten Werkt in Spijkenisse zijn vorige week gestolen tijdens een cyberaanval. Het gaat om onder meer bankrekeningnummers en burgerservicenummers. De criminelen hebben 650 duizend dollar geëist voor teruggave. De gemeente Nissewaard is niet op de eis ingegaan.
De aanvaller heeft het computersysteem van Voorne-Putten Werkt gehackt en de gegevens gestolen. Het gaat om persoonlijke informatie zoals namen, adressen, telefoonnummers, bankgegevens en bsn-nummers. Die waren van ambtenaren, medewerkers en zij-instromers, die een traject volgen. Deze mensen komen uit alle gemeenten op Voorne-Putten. Hoeveel gegevens van hoeveel personen zijn ontvreemd is onduidelijk.
De gemeente Nissewaard, die de regie over het bedrijf heeft, heeft alle betrokkenen maandag geïnformeerd over de hack en de mogelijke gevolgen, zoals diefstal en vreemde aankopen. "We besteden extra aandacht aan de begeleiding van onze medewerkers, die veelal deel uitmaken van een kwetsbare doelgroep", meldt de gemeente.
Na de aanval is het computersysteem direct stilgelegd. Inmiddels is het systeem schoongemaakt en gecontroleerd en maandag weer in gebruik genomen. De gemeente Nissewaard heeft een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aangifte gedaan bij de politie.