MISHANDELING

Sophia was zes weken oud toen al haar botten werden gebroken. ‘Ik kon alleen nog haar neusje aaien’

Niet de baby uit de rechtszaak
Niet de baby uit de rechtszaak © Archief
De Rotterdamse ambulancebroeder en zijn collega denken dat baby Sophia niet meer leeft als zij haar op 8 mei 2019 naar het Erasmus MC brengen. Het kind voelt slap, reageert nergens op. In het ziekenhuis blijken alle botten gebroken. Drie jaar later lukt het Sophia om te lopen. Het verhaal kent wonderlijke kanten: de ambulancebroeder is nu haar pleegvader.
Het is een zaak die jeugdzorg, dat wel wat gewend is, er een van de buitencategorie noemt. De ouders van Sophia* staan woensdag in Dordrecht terecht voor poging doodslag. De mannelijke verdachte ontbreekt wegens ziekte, zijn (ex-)vriendin is er wel en doet huilend haar verhaal.
Maandagavond 6 mei 2019 gaat het mis met de baby die dan zes weken oud is. Het kind wordt geslagen, gestompt, fijngedrukt en aan de armpjes en beentjes getrokken. Het leidt tot een huiveringwekkende hoeveelheid verwondingen: schedelbreuk, netvliesbloedingen, kneuzing van de milt, blauwe plekken rond de ogen, sleutelbeen gebroken, alle botten in armen en benen gebroken en bij de ribben zitten op maar liefst dertig plaatsen fracturen.
De ouders hebben het kind pas twee dagen later naar de huisartsenpost aan de Pleinweg in Rotterdam gebracht en daar wordt het met spoed naar het Erasmus MC vervoerd. Medewerkers van jeugdbescherming slapen die eerste nacht bij Sophia, 'zodat zij niet in haar eentje zou overlijden.' De gezinsvoogd vertelt woensdag met veel emoties in haar stem hoe zij zelf het meisje, ingepakt in een gipsharnas, in haar armen nam. Voor de geborgenheid was het noodzakelijk dat er elke dag huid op huidcontact was.

'Alle piepjes gingen af'

"Alle piepjes gingen af toen ze opgetild werd. Haar hartslag ging namelijk omhoog door de pijn. Ze huilde en mijn instinct was haar te bewegen om te sussen, maar ik moest haar juist stil houden vanwege alle breuken. Ik kon haar alleen over haar neusje aaien."
De gezinsvoogd schetst de twee dagen dat de ouders nog geen hulp gaan zoeken, waarschijnlijk uit angst dat zij worden opgepakt. “In die dagen moet haar luier ook zijn verschoond, terwijl haar bekken, benen en ribben gebroken waren. Wat een helse pijn moet ze toen hebben gehad.” Door de pijn en de verwondingen kan de baby op dat moment ook nauwelijks ademen.
Justitie ziet de moeder, Agnieszka P.(26), als degene die haar kind heeft mishandeld. Marius B. (34) wordt verweten dat hij het kind in hulpeloze toestand achterliet, gedurende die twee dagen.

Verschillende verklaringen

De verdachte heeft wisselend verklaard. Eerst zei ze dat ze Sophia had laten vallen bij het in bad doen. De forensisch arts heeft vastgesteld dat het letsel daardoor niet kan zijn veroorzaakt. Agnieszka heeft daarna gezegd dat zij een woede-aanval heeft gehad, onder invloed van alcohol. Ze zou zeker vijf halve literblikken Pools bier hebben gedronken.
Veel later komt zij met een nieuwe verklaring en die herhaalt zij in de rechtszaal: ze had de schuld op zich genomen, onder druk van Marius. Ze portretteert hem als een dominante man, die veel dronk en had gedreigd haar en de baby te doden als ze de waarheid zou vertellen.
“Hij kwam die avond thuis en was boos dat er geen bier was. Hij zei dat hij bier belangrijker vond dan zijn gezin. Hij greep me bij de nek, gooide me in het bed en begon te slaan. Hij ging naar Sophia en ik pakte een mes uit de keuken om mij te verdedigen. Ik hoorde een verschrikkelijk geschreeuw. Hij zei dat ze moest sterven en gooide Sophia als een stuk vlees in haar bedje.”
De vrouw zegt dat ze daarna nog ‘tot bloedens’ is verkracht door haar vriend. “Ik heb aangifte gedaan maar daar is niets mee gedaan.”

Vraagtekens bij verhaal

De rechter zet wel wat vraagtekens bij haar verhaal. Geen van de getuigen omschrijft Marius als gewelddadig. Hun relatie wordt als liefdevol gezien. In appjes naar elkaar op de bewuste avond en de dag erna noemen ze elkaar ‘lieverd’ met bijbehorende hartjes en kusjes.
Dinsdag worden twee korte filmpjes vertoond in de rechtszaal die Marius direct na het drama heeft gemaakt. Te zien is dat de vrouw ontredderd oogt en hem aanvalt tijdens het filmen. Zij roept: ‘Neem dat kind met je mee’.
Zij verklaart dat als volgt: “Ik wilde dat hij naar onze dochter ging, dan zou ik hem met een mes aanvallen. Je ziet hier een moeder-oerkracht waarbij ik ons wilde beschermen.” Ze benadrukt: ze was verschrikkelijk bang van Marius.
Zijn kant van het verhaal wordt pas in september verteld, als hij voor de rechter verschijnt. Justitie vindt het verhaal van Agnieszka P. ongeloofwaardig en eist 2,5 jaar cel, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. Justitie neemt het de vrouw kwalijk dat zij alcohol in combinatie met antidepressiva heeft geslikt. Zij moet zich de komende jaren laten behandelen, zegt justitie.

Praten lukt nog niet

Sophia is nu bijna drie jaar oud. De ambulancebroeder die het kind meenam, heeft zich samen met zijn vrouw over het kind ontfermd. Een zware opgave voor beide pleegouders. Het meisje heeft nog steeds moeite met eten en drinken en moet worden gevoerd. Praten lukt nog niet, lopen gaat wel. Het is nog niet in te schatten wat de mentale gevolgen zijn van de mishandeling.
De rechter in Dordrecht doet vermoedelijk op 23 maart uitspraak.
*Sophia is niet de echte naam van het kind