nieuws

Van Nelle affiche Rotterdams stuk van het jaar

Een prachtige Van Nelle affiche is de inzending van het Stadsarchief Rotterdam voor de verkiezing 'Stuk van het jaar'.
Deze verkiezing is een van de activiteiten in de maand van de geschiedenis (oktober). Archieven uit heel Nederland, 48 in totaal, doen er aan mee. Het thema dit jaar is 'grenzen'.

Rotterdam heeft gekozen voor een fraaie affiche uit 1938 van Jac. Jongert (1883-1942) van Van Nelle Cirkel Koffie.


Waarom Van Nelle?
De Van Nellefabriek is werelderfgoed sinds 2014. Van Nelle is Rotterdams en ook (inter)nationaal bekend en dus grenzeloos. De fraai vormgegeven producten van Van Nelle spreken nog steeds tot de verbeelding. Aan Van Nelle kleven vele verhalen, zoals over de geschiedenis van het bedrijf, de producten: koffie, thee, tabak, het pand, de plek in de stad, de generaties Rotterdammers die in het familiebedrijf hebben gewerkt.
Ook de reclame-uitingen van Van Nelle zijn klassiekers. Het Stadsarchief heeft veel rechtenvrije ontwerpen van Jac. Jongert in haar beeldbank, evenals veel publicaties over Van Nelle. Het affiche staat model voor alle aspecten van de verzameling archieven en collecties van het Stadsarchief.
René Spork: "De Van Nelle fabriek is niet voor niets werelderfgoed geworden. De architecten Brinkman en Van der Vlugt hadden een filosofie achter de ontwikkeling van het gebouw van licht, lucht en ruimte. Het moest een transparant gebouw worden."
Vormgeving
De vormgeving van het Van Nelle pand en interieur werd ook privé doorgetrokken in de huizen van een aantal directeuren, zoals het Huis Sonneveld. En ook in de bedrijfsuitingen van het bedrijf is de herkenbare stijl terug te zien, zowel in reclame-uitingen als bij interne publicaties, zoals de pensioenboekjes van de medewerkers.
René Spork: "Dit affiche van de Cirkel Koffie is een topper in de collectie, die veel van deze aspecten van Van Nelle in één beeld verbindt."
Stemmen kan tot en met 27 oktober op www.stukvanhetjaar.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl