nieuws

Dak Dordtse zorgboerderij wordt energieproeftuin

Zorgboerderij De Veldlinden in de Dordtse Biesbosch heeft een primeur te pakken. Het dak van de boerderij wordt komend jaar gebruikt voor een experiment met een nieuw soort 'zonnepanelen'.
Op het dak lagen al zes gewone zonnepanelen en die worden sinds kort vergezeld van zogenoemde lichtpanelen. Het verschil is dat zonnepanelen gevoeliger zijn voor zonlicht en lichtpanelen voor daglicht.
Een Alblasserdams bedrijf dat gespecialiseerd is in energiebesparende systemen heeft de panelen gegeven aan de zorgboerderij. Het bedrijf doet dat niet alleen uit liefdadigheid, maar ook om uitsluitsel te krijgen op een brandende vraag: welke panelen leveren de meeste energie op?
De zorgboerderij fungeert komende tijd als proeftuin, omdat er vrijwel nergens anders twee soorten panelen naast elkaar kunnen liggen. Daarvoor is te weinig ruimte. Doordat de panelen op precies dezelfde plek liggen, kan eerlijk worden vergeleken of het verschil maakt welke panelen je op je dak hebt liggen.
Over een jaar moet daar meer over bekend zijn. Het Alblasserdamse bedrijf en de installateur van de panelen verwachten niet dat het veel verschil zal maken of iemand zonne- of lichtpanelen heeft.
Yvonne in 't Veld van De Veldlinden is blij: "Alle zorginstellingen hebben het moeilijk, dus ook bij ons is elke euro welkom. Alles wat we op de energierekening besparen kunnen we besteden aan de mensen hier."