nieuws

Stoomhijskraan Hellevoetsluis gered van de sloop

Een bijzonder afscheid maandag in Hellevoetsluis. De stoomhijskraan van het Droogdok Jan Blanken werd overgebracht naar een museum in Dronten. De kraan is daardoor gered van de sloop.
De stoomhijskraan is ruim zeventig jaar oud en eigendom van Harm van Heijningen. Als vrijwilliger was hij jarenlang bij het droogdok te vinden om het familiestuk te onderhouden.
"Het is echt mijn kindje", vertelt Van Heijningen. "Het doet ontzettend veel pijn om afscheid te nemen van de kraan. Ik ken de de stoommachine door en door."
Verkoop
Van Heijningen en het bestuur van droogdok liggen met elkaar in de clinch over de historische waarde van de kraan. Daarom voelt de liefhebber zich genoodzaakt de stoomhijskraan te verkopen.
Van Heijningen zette de machine op Marktplaats. En met succes. Een museum in Dronten. wilde de kraan overnemen.
'Onschatbare waarde'
"Deze stoomhijskraan is van onschatbare waarde", vertelt Dop Huisman van Mechanisch Ergoed Centrum in Dronten. "Dit is een oermodel waar er nog maar tien van zijn in heel Nederland."
Van Heijningen heeft de stoomhijskraan uiteindelijk gratis weggeven. Het museum uit Dronten betaalt wel de kosten voor het transport.