DRUGSBENDE

'Spannende drugsfilm' in het echt: Erols bende smokkelde duizenden kilo's drugs Rotterdam binnen

In beslag genomen partijen drugs
In beslag genomen partijen drugs © Openbaar Ministerie Rotterdam
Zeecontainers om in te slapen, omgekochte douaniers, nagemaakte bedrijfsauto's en gestolen vaarroutes. Ze gebruikten geen geweld, maar hadden een bijzonder geraffineerde methode om duizenden kilo's drugs de Rotterdamse haven binnen te smokkelen. Twaalf verdachten in het zogeheten ‘Flamenco’-proces kregen deze week 3 tot 12 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. Hoe gingen ze te werk?
Alle verdachten zijn in juni 2020 opgepakt, mede doordat de politie maandenlang kon meelezen met meer dan 400.000 versleutelde Encro-chatberichten. De verdachten verstuurden de berichten aan elkaar met zogenoemde PGP-telefoons, daardoor dachten ze dat ze zonder pottenkijkers veel details over hun drugspraktijken met elkaar konden delen.
"Het was alsof we naar een film keken, een spannende film over een criminele bende die drugs invoerde vanuit Zuid-Amerika," zegt officier van justitie Monique Luijpen. "Op allerlei slinkse manieren wisten ze drugs op het Nederlands grondgebied te krijgen. Het gaf ons een inkijkje in het reilen en zeilen van deze organisatie, die met strakke hand geleid werd door Erol A."
Deze vermoedelijk voormalige ECT-medewerker was de grote baas achter de schermen. Hij staat ingeschreven op een adres in Capelle aan den IJssel maar opereerde volgens justitie veelal vanuit Spanje. Erol A. hebben ze niet weten te pakken; vermoedelijk zit hij nu in Turkije. Zijn rechterhand Omer K. is wel aangehouden, maar na zijn voorlopige vrijlating heeft justitie hem niet meer gezien. Volgens zijn advocaat zit hij om medische redenen in Turkije.
Elf andere verdachte regiogenoten verschenen wel voor de rechter in Rotterdam, maar houden hun mond dicht tijdens de rechtszaak in de extra beveiligde rechtszaal. Voor dit artikel baseren wij ons daarom grotendeels op het betoog van de officieren van justitie. Zij leunen bij de bewijslast zwaar op de afgeluisterde chatgesprekken en het aanvullende bewijs van het onderzoeksteam.

In het kort

Het script van deze ‘spannende film’ beslaat meer dan 5000 bladzijden met zeven ‘smokkelscènes’ tussen 1 april en 30 juni 2020. In een paar weken tijd probeert de bende bijna vierduizend kilo cocaïne de Rotterdamse haven binnen te smokkelen. ‘Slotscène’ is een grote klapper van ruim 2000 kilo cocaïne, die uiteindelijk mislukt.
Het verhaal begint op 10 december 2019 als het Team Criminele Inlichtingen informatie krijgt over de hoofdverdachte Erol A. Hij zou meerdere telefoons gebruiken en versleutelde berichten versturen onder de codenaam Superman. De 37-jarige Erol overspoelt volgens de tipgever de drugsmarkt met grote partijen cocaïne, die hij naar Nederland smokkelt. Als hij in het buitenland is, wordt de smokkel en handel tijdelijk overgenomen door zijn handlanger, de 38-jarige Omer K.
De politie ontdekt dat Omer K. eerder al eens midden in de nacht door de politie is aangesproken bij een parkeerplaats in Oostvoorne. Hij is daar naar eigen zeggen in zijn auto aan het ‘chillen' met een andere man. Een grootschalig onderzoek volgt, en Omer wordt uiteindelijk opgepakt. Vooral de structuur en manier van werken van een criminele organisatie komt volgens justitie goed in beeld. De groep gebruikt geen geweld, maar werkt doelgericht samen en pleegt in relatief korte tijd steeds dezelfde misdrijven.
Ze treffen allerlei voorbereidingen, zoals het bestickeren van bedrijfsauto’s, het vervalsen van kentekens en het ronselen van uithalers en chauffeurs. Dienstroosters van de beveiliging van de haventerminal en vaarroutes van schepen worden bekeken. Informatie over de locatie van containers wordt gedeeld. Ze kopen slaapzakken, matjes, sporttassen, een slijptol en zaklampen. Telefoons, simkaarten en ECT-toegangspassen worden onderling uitgedeeld. Mensen - onder anderen een douanemedewerker - worden omgekocht, en met het verdiende geld kopen ze merkkleding en dure auto’s.
De drugs waren onder meer verstopt in een oude kever
De drugs waren onder meer verstopt in een oude kever © Openbaar Ministerie Rotterdam
De groep gebruikt de switchmethode. De drugs worden op het haventerrein door uithalers met sporttassen uit een container gehaald en in een lege container gelegd. Ze veranderen de pincode van containers en halen die later, buiten de terminal, in een loods leeg.
Het plan lukt niet altijd. "Het gemak waarmee een verlies van een half miljoen euro werd geleden verbaasde ons, en ook weer niet,” zegt justitie. “Want als je weet dat de volgende dag weer 300 kilo je kant op komt, heb je geen tijd om na te denken over het verlies van 325 kilo. It’s all in the game en over tot de orde van de dag."
De omgekochte medewerkers krijgen fors betaald. Ze zetten bijvoorbeeld een poort open zodat een toegangspas niet nodig is, delen informatie uit afgeschermde computersystemen en brengen eten en drinken naar uithalers die in containers verstopt zitten. Een van de drugsuithalers kan 100.000 euro verdienen voor een succesvolle uithaalactie. Als het niet lukt, krijgt hij 5000 euro.

Hoofdrolspelers en rolverdeling

Hoofdpersoon in deze 'spannende drugsfilm' is zoals al eerder gezegd Erol A., alias Superman of Superlegend. Hij leidt deze ‘geoliede machine’ als een ware directeur van het bedrijf. Hij stuurt aan, geeft opdrachten en houdt het tijdstip van binnenrijden in de gaten. In de chatgesprekken zegt hij zelf dat hij dit al lange tijd doet. "Ik kan van methode wisselen als het nodig is, want ik heb de hele Delta in mijn pocket."
Zijn rechterhand is Omer K. alias Petje en/of Givencycom, die voor Erol A. de honneurs waarneemt als hij in het buitenland is. Hij koopt ook zelf drugs in, regelt medeplegers en blust brandjes waar nodig.
De groep bestaat verder uit zogenoemde soldaten, piloten en meelopers. Hun roepnamen komen niet voor in de chatgesprekken. In de in beslag genomen telefoons staan ze genoteerd met nicknames, zoals:
Azam S. (54) alias Littletart of Koelie. Wordt ook wel Koelie genoemd, vermoedelijk vanwege zijn Surinaamse achtergrond. Werkt in de portiersloge bij ECT en opent de poort als dat nodig is. Bij zijn aanhouding is een SKY en een PGP-telefoon gevonden. Hij heeft in de afzuigkap van zijn keuken 79.000 euro verstopt en nog eens 9.000 euro in een kussen in de slaapkamer. Heeft veel contact met Erol A. en krijgt te horen dat hij thuis geen geld mag bewaren.
Rachid M. (40) alias Tyredlynx, Rchid, Rach pp. Zoekt naar gegevens van schepen en containers en onderhoudt contact met een corrupte ‘streep’ (douanemedewerker). Werkte eerder ook in een andere drugszaak (Marufo) met de hoofdverdachte samen. Heeft al enkele jaren nauwelijks een legaal inkomen maar wordt aangehouden in een stacaravan in Oostvoorne, waar hij met zijn gezin in een auto naartoe is gereden. Hij heeft geld in zijn woning verstopt. In de kluis van de slaapkamer wordt een wapen met munitie gevonden.
Yasin K. (37) alias Limbertailor. Werkt als beveiliger bij Securitas en is omgekocht door zijn broer Omer K. Houdt ogen en oren open bij ECT. Opent de poort als dat nodig is, deelt roosters en brengt uithalers eten.
Tayyar K. (37), neefje van Omer K. Werkt parttime in de steigerbouw en kreeg opdracht met een heftruck vaten uit een container te rijden en een garage op Zuid te blinderen zodat de container daar kon worden uitgeladen. Heeft een BMW X4 en een Harley Davidson gekocht. Daar wordt hij door baas Erol in de chat op aangesproken.
Fatih A. (37) alias TMFBoy of lange Fath): Voormalige drugsuithaler, werkt als een soort uitzendbureau voor andere uithalers.
Shaleb J. (25). Voormalig technische dienst-medewerker bij ECT. Rijdt met make-up om lichter te lijken op 24 april 2020 in een gekloonde auto en met twee mannen in de achterbak de terminal op. Wordt door de douane op de terminal aangehouden.
Mohamed I. (37) alias Mintcat, drugsuithaler. Wordt ook door de douane op de terminal aangehouden. Zegt dat hij niet wist dat hij drugs moet uithalen, maar dacht dat het om het stelen van elektronica ging.
Souffian B. (35) alias Aquaticviper of Boef), drugsuithaler uit IJsselmonde en ex-steigerbouwer. Krijgt door Erol het werk uitgelegd via de telefoon van buurtgenoot Fatih A. Vlucht op haventerrein maar wordt daar later toch aangehouden.
Fatih A. (34) alias Kleine of derde piloot, de boodschappenjongen. Regelt spullen voor drugsuithalers en verstopt zich in een bus die het haventerrein oprijdt. Hij moet vluchten na een achtervolging. Er worden ECT-pasjes in zijn woning in IJsselmonde gevonden.
Leutrim H. (30) alias Casper, Tweedepiloot, Eeneentwee, Jawocean. Heeft geld nodig en biedt zichzelf aan als chauffeur en uithaler. Bestickert een kloonauto met het ECT-logo, trekt een oranje overall aan en neemt de uithalers in een Peugeot Partner mee het terrein op. Rijdt daarna met de Mercedes van zijn vriendin weer het terrein af. Wordt door anderen als onhandig bestempeld maar heeft "het hoofd als een Hollander en dat is een goed hoofd om de bus te rijden," appt Erol A. Rijdt een week later na een achtervolging met de douane in Brielle tegen een boom. In zijn onderbroek vinden ze een sleutel van de eerder genoemde Peugeot Partner die op het haventerrein is achtergelaten.
Abdurrahman O. (33). Heeft een garagebedrijf aan de Stolwijkstraat waar drugs uit een container gehaald zou worden. Vraagt daar een flinke vergoeding voor.
Emre K. (37) alias Jumbo, ofwel de penningmeester. Betaalt de mannen uit.

DE ONTKNOPING

De verdachten worden (deels) verdacht van het voorbereiden en/of de invoer van drugs, deelname aan een criminele organisatie, omkoping en witwassen. Ze werkten in wisselende samenstelling aan meerdere zaken die allemaal in het voorjaar van 2020 speelden. Ze zouden 750 kilo drugs hebben binnengesmokkeld op 14/15 april en ongeveer 600 kilo op 24 april dat jaar.
Ze staan ook terecht voor het voorbereiden van drugssmokkel op 21/22 april en de mislukte invoer van 300 kilo drugs verstopt in vaten sap op 6 mei en 325 kilo cocaïne in auto-onderdelen op 12 mei. De laatste zaak gaat om ruim 2000 kilo cocaïne, die op op 6 juni buit gemaakt had moeten worden maar door narcoticahonden van de douane werd ontdekt.
De drugs zat onder andere verstopt in vaten met sap
De drugs zat onder andere verstopt in vaten met sap © Openbaar Ministerie Rotterdam

Forse straffen

Na het voorlezen van een 56 pagina's tellende requisitoir eist justitie 12 jaar celstraf voor Omer K., de rechterhand van de voorvluchtige baas Erol. Zijn broer hoort - net als zijn collega bij het beveiligingsbedrijf - 9 jaar celstraf tegen zich eisen. Ook de man die na de achtervolging tegen een boom knalde moet 9 jaar krijgen van justitie. En achter de naam van de voormalige drugsuithaler die andere uithalers ronselde staat 7 jaar.
De geschminkte chauffeur hoort 4 jaar tegen zich eisen, net als twee andere drugsuithalers. De heftruckchauffeur en de garagehouder mag van justitie 3 jaar brommen. De scheepsspotter die online informatie opzocht hoort 10 jaar celstraf geëist, net als de boodschappenjongen. De tijd dat de verdachten nu al vastzitten wordt van de onvoorwaardelijke gevangenisstraf afgetrokken. Het gevonden criminele geld en de witgewassen spullen worden in beslag genomen.

Aangeslagen gezichten

Forse strafeisen in vergelijking met soortgelijke strafzaken, klagen hun advocaten. Ook de rechter lijkt dat te beseffen. "Dat zal schrikken zijn voor de verdachten," zegt hij als de officier is uitgesproken. En waar de mannen de hele tijd onbewogen het relaas van justitie hebben aangehoord, staan ze na afloop buiten met aangeslagen gezichten te beraadslagen met hun advocaten.
De komende weken volgt het verweer van de advocaten. Eerder maakten ze al bezwaar tegen het gebruik van de onderschepte PGP-berichten als bewijs in deze strafzaak. Justitie zegt dat de versleutelde berichten rechtmatig zijn gebruikt bij de opsporing en vervolging van de verdachten. Eerdere jurisprudentie (uitspraken van de rechter in vergelijkbare zaken, red.) ondersteunt dat volgens justitie. Officier van justitie Ernst Pols wijst daarbij ook naar een woensdag uitgebracht advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad in een soortgelijke zaak, waarin staat dat de berichten als bewijs mogen dienen.
De uitspraak volgt mogelijk eind mei.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl