nieuws

Vierhonderd banen weg bij NAM

aardgas
aardgas
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schrapt dit jaar 400 van de 2200 banen. Dat is twee keer zo veel als eerder aangekondigd. Alle vertrekkers maken gebruik van een vrijwillige
vertrekregeling, zo bevestigde een woordvoerder van de NAM dinsdag. Over de kosten van de vertrekregeling worden geen mededelingen gedaan.
De NAM kampt met de lage aardgasprijs. Daarnaast speelt mee dat het kabinet de maximale gaswinning in Groningen, waar de NAM verreweg het grootste deel van zijn gas oppompt, heeft teruggeschroefd vanwege het aardbevingsgevaar.
Ook bij toeleveranciers en andere bedrijven in Nederland die samenwerken met de NAM zullen meer banen verdwijnen dan het aantal van tweeduizend dat vorig jaar werd gecommuniceerd. Volgens de zegsman is het directe effect van de reorganisatie bij NAM op toeleveranciers lastig in te schatten, maar geldt doorgaans dat ,,als een oliebedrijf hoest, de bedrijven daaromheen verkouden worden''.
NAM-directeur Gerald Schotman liet dinsdagmiddag in een bijpraatsessie in Den Haag weten dat de NAM volop nadenkt over de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen. ,,In 2023 komt 16 procent van de energie uit duurzame bronnen, voor het overige deel speelt gas een belangrijke rol als schoner alternatief voor kolen.''
Daarnaast denkt de NAM ook na over alternatieve inkomstenbronnen, zoals zonne-energie, onderhoud aan offshore windparken en aardwarmte. Die laatste twee opties lijken het meest kansrijk, maar alle plannen bevinden zich nog in een zeer vroeg stadium.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl