nieuws

Merwedebrug wordt vanaf zaterdag gerepareerd

Rijkswaterstaat gaat komende zaterdag al aan de slag met de Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem. Het vrachtverkeer en de bussen die nu nog worden geweerd, kunnen daardoor snel weer over de brug rijden. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen dinsdag gezegd tegen RTV Rijnmond.
Rijkswaterstaat gaat haarscheurtjes in de draagbalken van de brug repareren. De zwakste plekken worden als eerste aangepakt, daarna volgt de rest. Zwaar verkeer kan daardoor waarschijnlijk alweer tijdens de reparatie gebruikmaken van de Merwedebrug.
Het ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat hopen dat de fileproblemen rondom en bij de brug snel verleden tijd zijn. De reparatie moet begin december helemaal klaar zijn.
Dat de Merwedebrug al vanaf zaterdag wordt opgeknapt, is eerder dan gedacht. Het zag ernaar uit dat de brug pas half december gerepareerd zou zijn. Dat wordt dus een stuk eerder.
Files
De 55 jaar oude Merwedebrug bij Gorinchem zorgt sinds vorige week dinsdag voor grote problemen. Door de haarscheurtjes is het niet langer verantwoord zwaar verkeer eroverheen te laten rijden. De brug is daarom verboden terrein voor vrachtwagens en bussen die zwaarder zijn dan 3,5 ton.
De maatregel zorgt iedere dag voor ellenlange files op de A27 en omliggende wegen. De politie heeft een van de twee rijstroken afgezet, zodat vrachtwagens op tijd van de weg kunnen worden gehaald bij de afrit Avelingen.
Transportorganisaties zijn woedend over de problemen. Ze hebben ingeschat dat de transportsector minimaal 500.000 euro per dag misloopt doordat wagens moeten omrijden. De overheid bekijkt momenteel of er een regeling voor een schadevergoedingen kan worden getroffen.
N3
Door de afsluiting van de Merwedebrug is er veel sluipverkeer op andere wegen rondom de brug. De N3 bij Dordrecht is een van de wegen die door veel vrachtwagenchauffeurs als alternatief wordt genomen, omdat navigatiesystemen dat aangeven.
De weg is echter in slechte staat en zou volgens onder meer de Dordtse VVD het vele zware vrachtverkeer niet aan kunnen. Minister Schultz heeft dinsdag gezegd dat ze met borden duidelijk wil maken dat chauffeurs zich aan de officiële omleidingsroute moeten houden.

Nieuwe brug

Wethouder Doodkorte van de gemeente Gorinchem wil dat de minister snel gaat beslissen over een nieuwe Merwedebrug: "Dit incident geeft aan hoe belangrijk het is dat er uiteindelijk een vervangende oeververbinding is. Daar heeft de minster al over na gedacht alleen moet ze nu zorgen dat het geld eerder beschikbaar komt. Zodat ze eerder gaan bouwen. Wat ons betreft morgen."