nieuws

Europese beurzen houden winst vast

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen stonden dinsdag halverwege de middag stevig op winst. In Amsterdam zette de optimistische stemming onder beleggers alle 25 hoofdfondsen van de AEX in het groen.
De AEX-index noteerde kort na de opening op Wall Street 1,4 procent hoger op 454,03 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 670,82 punten. De indices in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,9 procent en 1,3 procent.
Galapagos koerste 5,4 procent hoger, na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Daarmee ging het biotechbedrijf met afstand aan kop in de AEX. Digitaal beveiliger Gemalto volgde met een plus van 3,1 procent. De deal die Gemalto sloot met de Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën pakt volgens kenners gunstig uit voor de onderneming.
In de MidKap voerde Vastned de lijst aan met een winst van 3 procent. De
vastgoedinvesteerder maakte bekend een portefeuille Nederlandse bezittingen ter waarde van in totaal 65,3 miljoen euro te hebben verkocht. Vastned kocht zelf ook panden, in Parijs en Amsterdam.
Bij de kleinere fondsen viel het aandeel Ajax op. De voetbalclub verloor een kleine 3 procent, na de benoeming van Edwin van der Sar als nieuwe algemeen directeur. De oud-doelman volgt zoals gepland Dolf Collee op die bij de aankomende aandeelhoudersvergadering op 11 november aftreedt.
In Londen verloor Burberry ruim 7 procent. Het Britse modehuis profiteerde afgelopen maanden weliswaar van de extra toeristen die sinds het brexitreferendum goedkoper in Londen kunnen shoppen, maar zag de verkopen in Azië afzwakken. Gokbedrijf William Hill won anderzijds 1 procent. De fusie met zijn Canadese branchegenoot Amaya is van de baan.
Drankenconcern Rémy Cointreau zag zijn beurswaarde in Parijs met bijna 3 procent stijgen na beter dan verwachte kwartaalcijfers. In Dublin stond prijsvechter Ryanair (plus 2,5 procent) in de belangstelling. De luchtvaartmaatschappij heeft zijn winstprognose voor het lopende boekjaar naar beneden bijgesteld.
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 50,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder bij 51,86 dollar per vat. De euro was 1,0980 dollar waard tegenover 1,0994 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.