nieuws

Woede over schoorsteen op Dakpark Rotterdam-Delfshaven

Een schoorsteen van McDonald's leidt tot ophef en boosheid in Rotterdam-Delfshaven. De afvoerpijp van het fastfoodrestaurant steekt straks pal door het dak, in het Dakpark. Tot grote woede van de Stichting Dakpark Rotterdam en de architect.
Het Dakpark ligt bovenop het winkelcentrum Bigshops aan de Vierhavenstraat, waar binnenkort de McDonalds komt. Het was de bedoeling dat in het park niks te zien zou zijn van onderliggende winkels, maar daar komt nu verandering in.
Volgens Stichting Dakpark Rotterdam hoort de schoorsteen niet thuis op het dak dat bedoeld is om 'volledig groen te zijn'. "We vinden het eigenlijk wel verdrietig", zegt Manon Nagelkerken van de stichting. "Er is vijftien jaar aan gewerkt en bewoners hebben mee gedacht over alles wat we hier hebben gedaan. En plotseling komt er dan zo'n schoorsteen."
In de eerste plannen was zelfs sprake van drie schoorstenen. Na bezwaar van de stichting zijn de plannen aangepast en is het aantal schoorstenen teruggebracht tot één. Ook is de pijp verplaatst van het midden naar de zijkant van het park.

Architect

Maar dat is niet genoeg, vindt ook Edwin Santhagens, architect bij Buro Sant en Co dat het park heeft ontworpen. "Het dak moest groen zijn. Dit is het verkeerde ding op de verkeerde plek."
Santhagens begrijpt dat een initiatief als het Dakpark altijd in ontwikkeling blijft. Maar dat er zo makkelijk een bruine schoorsteen is geplaatst, vindt hij onbegrijpelijk.
"Als je dan iets plaatst, doe het dan zo dat het park er beter van wordt. En dat maakt dit een gemiste kans. Je had hier een dubbelfunctie aan kunnen geven. Het had ook een kunstwerk, windmolen of lichtobject kunnen worden."

Gemeente

De gemeente zegt dat de schoorsteen niet in strijd is met het bestemmingsplan. Als de Stichting Dakpark Rotterdam wil dat de pijp mooier of beter geïntegreerd wordt in het park, dan moet de stichting contact opnemen met McDonald's. Dat bedrijf is de eigenaar van de pijp.