DuPont: formaldehyde lekkage niet schadelijk

DuPont concludeert uit eigen onderzoek dat de ontsnapping van 2730 kilo formaldehyde in augustus niet schadelijk was voor de gezondheid van omwonenden of het milieu. Dat blijkt dinsdag uit uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma.

Ze geeft in die brief antwoord op vragen van de SP. Omdat de uitkomsten van het eigen onderzoek van DuPont nog beoordeeld worden door de provincie Zuid-Holland, geeft de staatssecretaris zelf geen waardeoordeel.

Ook op andere vragen, zoals hoe het kon gebeuren dat de lekkage twee dagen lang niet werd opgemerkt, geeft Dijksma nog geen inhoudelijk antwoord. Ze schrijft aan de Kamerleden Samling en Ulenbelt dat daarnaar nog onderzoek wordt gedaan door de Inspectie SZW en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Dijksma meldt de Kamerleden wel dat "elke ongewenste emissie van gevaarlijke stoffen een reden tot zorg is, ook voor mij. Omdat er van dit incident namens de provincie Zuid-Holland aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie, acht ik het niet gepast op dit moment een nader oordeel te geven."

Na een nieuwe (kleine) lekkage van het kankerverwekkende formaldehyde werd de fabriek maandagavond 10 oktober stilgelegd. De provincie Zuid Holland (toezichthouder van het chemiebedrijf) verbood DuPont daarna om de Delrin-fabriek weer op te starten.

DuPont moet nu eerst met onder meer hulp van onafhankelijke experts aantonen dat de productie veilig kan worden hervat. Tot dat moment ligt de fabriek waar de lekkages plaatsvonden stil.
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren