nieuws

Boijmans krijgt portret van kunstverzamelaar Koenigs

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een portret gekregen van de overleden kunstverzamelaar Frans Koenigs. Een deel van zijn familie heeft het werk gegeven.
Het kunstwerk dat Boijmans heeft gekregen is gemaakt door Alfred Jensen uit Guatemala. De jongste zoon van Koenigs was lang bestuurslid van de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Zijn erfgenamen hebben het portret nu geschonken.
De schenking komt op een opvallend moment. Vorige week lieten andere erven van Koenigs namelijk weten dat ze een rechtszaak aanspannen om kunst uit de Koenigscollectie juist terug te krijgen van Boijmans. Volgens de erven heeft Boijmans 135 werken in bruikleen.
De tot Nederlander genaturaliseerde Duitse zakenman en kunstverzamelaar Franz Koenigs kwam in 1941 om het leven. Hij verzamelde 2671 tekeningen en vijftig schilderijen. Er is al jaren discussie over zijn omvangrijke kunstcollectie die hij vlak voor de oorlog verkocht.
Volgens zijn erfgenamen heeft Koenigs er veel te weinig geld voor gekregen, omdat hij onder druk van de oorlogsdreiging akkoord ging met een verkoopprijs die ver onder de werkelijke waarde van de kunstwerken lag.
In de zaak, die woensdag voorkomt, eisen nabestaanden honderden tekeningen terug. Het gaat om werken van onder anderen Rembrandt, Dürer en Fra Bartolommeo, de Italiaanse
kunstenaar-monnik aan wie Boijmans nu een grote expositie wijdt.